Nad Grčijo brutalna nevihta, udarilo je več sto strel

Svet 05. Jul 202408:36 1 komentar
nevihta v grčiji
Simbolična fotografija (Foto: PROFIMEDIA)

Grške oblasti so v četrtek prebivalce in turiste posvarile pred bližajočim se neurjem. Čez dan je nato državo zajelo močno deževje, udarilo je več sto strel, ki so povzročile manjše požare.

Grčijo je v četrtek zajelo neurje s številnimi strelami. Po navedbah portala Greek Reporter so zaznali več kot 400 udarov strele, medtem ko časopis Kathimerini poroča o 12.000 udarih strele.

Meteorologi že od začetka tedna opozarjajo na nevihte s strelami, prebivalci severne Grčije pa so v sredo prek sistema obveščanja na telefone prejeli opozorilo. V njem so prebivalce in turiste pozvali še, naj v tem času omejijo svoje gibanje in upoštevajo navodila pristojnih.

Včerajšnja nevihta je najbolj prizadela severovzhodno predmestje Aten. Močne padavine so bile tudi na otoku Lezbos in v osrednji Grčiji. V mestu Lamia so bile poplavljene ulice, gasilci pa so morali črpati vodo iz trgovin.

Generalni sekretar civilne zaščite Vasilis Papageorgiou je povedal, da so ljudem poslali opozorila zaradi intenzivne aktivnosti strel. Te namreč v Grčiji predstavljajo precejšnjo nevarnost za požare v naravi. Tudi včeraj je zaradi strel izbruhnilo več manjših požarov. Gasilec Vasilis Vathrakogiannis je povedal, da teh požarov dež ni pogasil, zato so morali posredovati gasilci.

V četrtek zvečer je meteorolog Giorgos Tsatrafillias prebivalce pozval k previdnosti in napovedal nadaljevanje neviht v noč. “Ne zadržujete se na odprtih površinah,” je zapisal. “Če ste zunaj ali v avtu, poskušajte imeti okoli sebe zgradbe. Čeprav je nevihta lahko še daleč stran od vas, vas lahko še vedno udari strela.”

Po burnem četrtku se danes Grčiji obeta sončen in vroč dan. Na Kreti, Sporadih in Evbeji bo sicer dopoldne še oblačno, možne so tudi krajevne padavine. Drugod bo jasno, sredi dneva in popoldne se bo lahko v celinskih krajih pooblačilo. Temperature bodo na celini dosegale med 33 in 35 stopinj Celzija, krajevno pa tudi do 36 stopinj. Na otokih je nekoliko hladnejše, temperature bodo dosegale od 30 do 33 stopinj, navaja grška državna televizija ERT.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje