Najbolj nesrečna babica na svetu, ki je živela 129 let: “Življenje je kazen”

Svet 06. Avg 202419:04 0 komentarjev
Koku Istambulova
Foto: SPUTNIK/PROFIMEDIA

Koku Istambulova naj bi živela neverjetnih 129 let, preden je leta 2019 umrla. A pred svojim večnim počitkom ni želela deliti nobene življenjske modrosti ali veselja. Pravzaprav je bilo zanjo življenje kazen, saj ni uživala niti enega dneva. Kakšna je njena življenjska zgodba?

Rusinja Koku Istambulova, ki bi morala junija dopolniti 130 let, je umrla konec januarja 2019. Čeprav je babico ruska vlada označila za najstarejšo osebo na svetu, pa je bila po uradnih in dokumentiranih podatkih najdlje živeča oseba Francozinja Jeanne Louise Calment, ki je imela ob smrti leta 1997 122 let in 164 dni.

Kljub dolgemu življenju pa Istambulova po poročanju Nova.rs ni bila srečna. Dejala naj bi, da je skrivnost njene dolgoživosti “božja volja” in da sama ni storila ničesar, da bi si pomagala podaljšati življenje. Mnogi so mislili, da je njena skrivnost zdrav in aktiven življenjski slog, a je sama govorila, da “nima pojma, kako ji je uspelo dočakati to starost”. “Živela sem toliko let, a niti en dan ni bil srečen. Življenje je kazen,” je govorila.

Ruski pokojninski sklad je na podlagi njene dokumentacije – krstnega lista in osebne izkaznice – ugotovil, da je bila Istambulova rojena 1. junija 1889. Glede na te podatke je bila torej babica, ki je oboževala kašaste juhe, meso in mleko, stara 27 let, ko je marca 1917 abdiciral zadnji ruski cesar Nikolaj II. Ob koncu druge svetovne vojne je bila stara 55 let, ob razpadu Sovjetske zveze pa 102 leti, piše Nova.rs.

Koku Istambulova
Foto: SPUTNIK/PROFIMEDIA

“Vse življenje sem delala in bila nesrečna”

Ko se je Istambulova spominjala druge svetovne vojne, je dejala, da je bila “zgrožena nad nacisti in tanki, ki so šli mimo njene družinske hiše”. Istambulovo in njeno družino je sovjetski voditelj Josif Stalin izgnal skupaj s Čečeni in ljudmi iz Sibirije zaradi obtožb, da so sodelovali z nacisti.

“Vidim, da se ljudje ukvarjajo s športom, jedo kakšno posebno hrano, skrbijo za formo, vendar sama ne vem, kako sem preživela vsa ta leta. Vse življenje sem veliko delala, kopala na vrtu in bila nesrečna. V življenju nisem imela enega srečnega dne. Utrujena sem. Dolgo življenje ni božja nagrada, ampak kazen,” je po poročanju Nova.rs povedala.

Koku Istambulova
Foto: SPUTNIK/PROFIMEDIA

In dodala: “Preživela sem državljansko vojno, revolucijo, vojne, uničenje naroda. Zdaj sem prepričana, da moje življenje ni bilo srečno. Bilo je polno strahu. Vsak dan sem sanjala, kako se bom vrnila v družinsko hišo, iz katere so nas izgnali.”

“Delo na vrtu mi je pomagalo, da sem se znebila slabih misli, a moja duša se je želela vrniti domov,” je še dejala po poročanju Nova.rs. O družini in številnih tragedijah, ki so jo doletele, sicer ni želela govoriti, izgubila pa je več otrok, med njimi tudi sina, starega šest let. “Če pogledam svoje nesrečno življenje, bi raje umrla mlada. Nimam časa za počitek ali zabavo. Ko delate, dan za dnem mineva. Niti ne živite več, ampak životarite,” še izjavila nesrečna babica.

Njen vnuk Iljas Abubakarov je ob smrti Istambulove za rusko tiskovno agencijo Tass povedal, da je bila pokopana v svoji rojstni vasi Bratskoje, je poročal Radio svobodna Evropa/Radio svoboda (RFE/RL). Po njegovih besedah je bila “načeloma dobrega zdravja, imela je le nekaj težav s krvnim tlakom”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!