Najbolj poštena mesta na svetu: pri vrhu severnjaki, takoj za njimi Indijci

Potovanja 03. Feb 202317:00
denar, denarnica, premoženje
N1/Denis Sadiković

Katera so najbolj poštena mesta na svetu? Spletna platforma Reader's Digest je izvedla globalni družbeni eksperiment in ugotovila, kje imate najboljše možnosti, da vam vrnejo izgubljeno denarnico.

Novinarji spletne platforme Reader’s Digest so naredili poskus in v ta namen po svetu izgubili 192 denarnic.

V vsako so vstavili ime s številko mobilnega telefona, družinsko fotografijo, kupone in vizitke ter gotovino v vrednosti 50 dolarjev. Nato so v vsakem izmed 16 izbranih mest namenoma izgubili denarnico, bodisi jo pustili v parkih ali nakupovalnih središčih. In kakšen je bil rezultat?

Helsinki, Finska

V kar 11 primerih od 12 so denarnico dobili nazaj.

Eden izmed tistih, ki je našel izgubljeno denarnico, je dejal: ”Finci smo po naravi pošteni. Smo majhna, tiha, tesno povezana skupnost. Imamo malo korupcije in nikoli ne prevozimo rdeče luči.”

Helsinki
PROFIMEDIA

Mumbaj, Indija

V 9 primerih od 12 so novinarji denarnico dobili nazaj tudi v Indiji. 27-letni videomontažer, ki jo je dostavil lastniku, je prepričan, da je poštenost bistvena vrednota: ”Vest mi ne dovoli, da bi naredil karkoli narobe. Denarnica vsebuje številne pomembne dokumente.”

Budimpešta, Madžarska

V madžarski prestolnici se je denarnica vrnila v 8 primerih (od 12). Ena izmed tistih, ki jo je našla, je bila 17-letnica, ki ima s tem že nekaj izkušenj: ”Spomnim se, da sem bila v avtu, ko je moj oče opazil denarnico ob cesti. Ko smo prišli do lastnika, je bil zelo hvaležen: brez papirjev v denarnici bi moral preložiti svojo poroko.”

Budimpešta
PROFIMEDIA

New York City, ZDA

Tudi v velikem jabolku se je denarnica vrnila lastniku v 8 primerih od 12.  Vladni uslužbenec iz Brooklyna je našel denarnico blizu mestne hiše in jo vrnil s pojasnilom, da Newyorčani še zdaleč niso nepošteni: ”Vsi pravijo, da so Newyorčani neprijazni, vendar so v resnici zelo prijazni ljudje. Mislim, da bi bili zelo presenečeni, ko bi videli, koliko Newyorčanov bi dejansko vrnilo denarnico.”

Moskva, Rusija

Tudi Moskovčani so se uvrstili med najbolj poštene, denarnico so vrnili v 7 primerih od 12. ”Starši so me vzgojili kot poštenega in dostojnega človeka,” je dejal eden izmed Moskovčanov, ki so našli denarnico in dodal: ”Prepričan sem, da bi si morali ljudje pomagati, in če lahko nekoga naredim malo bolj srečnega, ga bom.”

Amsterdam
Profimedia

Amsterdam, Nizozemska

Tudi na Nizozemskem je v 7 primerih denarnica našla pot do lastnika.

42-letna prebivalka Amsterdama je recimo opazila, da je novinarka na poti v supermarket odvrgla denarnico – počakala je, da je ta izstopila, in ji jo vrnila.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.