Za uživanje obrokov brez slabe vesti upoštevajte tri pravila

Navdih 05. Feb 202307:24 0 komentarjev
hrana
PROFIMEDIA

Obilni obroki lahko sprožijo občutke krivde.

Ko se zberete za praznično obloženo mizo ali se občasno z nekom dobite v restavraciji, lahko te sicer prijetne trenutke druženja spremljajo občutki krivde ali pomanjkanje samonadzora. Ni potrebe, da so praznični trenutki takšni, je dejala Natalie Mokari, dietetičarka iz mesta Charlotte v Severni Karolini.

Načini, kako se ljudje “lotevajo” hrane, so podvrženi novim trendom ali družbenim prepričanjem, ti pa spodbujajo omejevanje hrane za vitkejšo postavo. Toda raziskave – in osebne izkušnje mnogih ljudi – so pokazale, da se z restriktivnimi dietami teža le redko izgubi dolgoročno.

Omejevalne diete “lahko povzročijo več škode kot koristi”, je aprila 2022 za CNN povedala dietetičarka in ustvarjalka vsebin na TikToku Steph Grasso. “Morda boste shujšali, a sčasoma se bo teža vrnila. Lahko se celo še bolj zredite, ker ste se prej zelo omejevali.”

Strokovnjaki pravijo, da sladke ali slane hrane ni treba že vnaprej označiti kot prepovedane.

Ameriške prehranske smernice Američanom priporočajo, da 85 odstotkov hrane namenijo hranjenju telesa, preostanek pa naj vsebuje hrano, ki v njih sproža občutke sreče in zadovoljstva. “Vsak je drugačen. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, če imate prehranske omejitve zaradi zdravstvenih težav,” je dejala Mokari.

Uživanje obroka se morda zdi tako preprosto, da ne potrebujete navodil, vendar Mokari predlaga, da upoštevate tri smernice za kakovostnejše prehranjevanje.

1. Upoštevajte dejavnik zadovoljstva

Prvi korak je, da si naročite ali pripravite jedi, ki so videti slastne, in ne le tistih, ki so v skladu z restriktivno dieto. Izbira jedi, ki si je ne želite, lahko privede do prenajedanja po koncu obroka.

“Prehranjevalni trendi v obdobju diet nas prepričujejo, da moramo v restavraciji naročiti solato s piščancem na žaru, če želimo biti karseda zdravi, vendar to ni nujno prava izbira,” je dodala.

Mokari je dejala, da jed rada izbere na podlagi tega, kako zadovoljna bo po obroku.

To pomeni, da včasih prisluhnite želji, namesto da se ji upirate; razmišljate o tem, česa že dolgo niste jedli, kar bi bilo zabavno pojesti, in o tem, kaj vam bo prineslo dobro počutje glede na to, kaj vaše telo potrebuje.

Morda bi bila solata odlična izbira za lahek obrok na poletni dan, toda ko je zunaj mraz in potrebujete ogljikove hidrate, da se nasitite, se boste po hamburgerju bolje počutili.

Če želite dodati hranilne snovi, lahko vedno dodate zelenjavo, je dodala.

Grasso je dejala, da je za doseganje zdravstvenih ciljev učinkovitejše dodajanje hranilnih snovi jedem, ne pa odvzemanje snovi. Če veste, kaj potrebujete, in upoštevate svoje želje, lahko poskrbite za uravnoteženo prehrano.

“Naročite nekaj, kar vas bo zadovoljilo in zaradi česar se boste dobro počutili, ko boste odšli iz restavracije, ne pa odšteti za kosilo 20 evrov in ostati lačni ter še vedno iskati prigrizke,” je dejala Mokari. “Bolj ko ste zadovoljni s tem, kar jeste, manj boste čutili potrebo po prigrizkih.”

2. Pozorni bodite na znake lakote in sitosti

“Človeško telo je dobro opremljeno, da nam pove, kdaj moramo jesti, kaj moramo jesti in kdaj se moramo ustaviti, vendar novi trendi teh znakov ne upoštevajo,” je pojasnila Mokari.

“Omejitev tega, kaj in koliko jeste – na primer, da si rečete, da ne smete jesti hamburgerja ali sladoleda, namesto da bi si ga privoščili, da v tem uživate – je vedenje, ki lahko privede do tega, da kasneje pojeste več, kot bi morali, da bi to nadoknadili.” Mokari je dejala, da je vrnitev pozornosti na te notranje znake lakote in sitosti pomemben korak pri uživanju obroka, ki vas bo zadovoljil in bo dovolj hranljiv.

To pomeni, da ne stradajte čez dan, da bi si kasneje lahko privoščili obrok, v katerem boste uživali.

“Najbolje bi bilo, če v restavracijo ne bi prišli pretirano lačni,” je dejala Mokari. “To lahko vodi k odločitvam, ki temeljijo na velikosti porcije, da bi potešili lakoto.”

Prav tako je predlagala, da med grižljaji odložite vilice. Z upočasnitvijo dajete telesu čas, da pošlje možganom signale, ki vam sporočajo, da ste siti, ne da bi se počutili neprijetno polni.

3. Uživajte v hrani

“Na koncu se znebite strahu in sramu, da boste lahko uživali,” je dejala. To pomeni, da je treba uživati v obroku, uporabljati vse čute in ceniti to, kar jemo.

Po njenih besedah ni nujno, da je prehranjevanje vse ali nič. Včasih si lahko privoščite sladoled.

“Bolj ko vse to uravnovesite med tednom, bolj uravnoteženi boste kot oseba,” je dejala Mokari.

Večina ljudi ima priljubljena živila – sladko, slano ali ocvrto hrano – ali alkoholne pijače, ki se jih ne želi znebiti, zato jih na zmeren način vključite v svojo prehrano. Ko pa jih vključite, se ne sramujte.

Občutek krivde zaradi izbire hrane povzroči, da sprejemate še slabše odločitve, in tako se vse skupaj začne ponavljati, je dejala Brooke Alpert, dietetičarka in avtorica knjige The Diet Detox: Why Your Diet Is Making You Fat and What to Do About It.

“Za ocvrt krompirček, pico in košček torte se najdeta čas in prostor.” In končno, zabavajte se. Hrana in obedovanje sta pomembna za mnoge kulturne in družabne dogodke, in ni vam jih treba zamuditi, ker vas skrbi, ali vam bo uspelo upoštevati določene omejitve.

“Skupno obedovanje je po mojem mnenju ena od mnogih radosti v življenju,” je dodala Mokari. “Uživajte v družbi, v kateri ste.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!