Najmanj enajst mrtvih v plazu blizu nezakonitega rudnika zlata v Indoneziji

Svet 08. Jul 202414:58 0 komentarjev
Plaz v Indoneziji
Prizor po plazu v Indoneziji (Foto: PROFIMEDIA)

Zemeljski plaz, ki se je konec minulega tedna po obilnem deževju sprožil v bližini nezakonitega rudnika zlata na otoku Sulavesi v osrednji Indoneziji, je zahteval najmanj enajst življenj, 35 ljudi pogrešajo.

Kot je danes sporočil predstavnik pristojne službe za reševanje, težavo za reševalce predstavlja težko prehoden teren do kraja nesreče.

Zemeljski plaz, ki ga je povzročilo močno deževje, se je sprožil v soboto zvečer v odročni vasi v okrožju Bone Bolango v provinci Gorontalo, je povedal vodja lokalne službe za iskanje in reševanje, ki je potrdil enajst smrtnih žrtev. Pogrešanih je še 35 ljudi.

Plaz se je sprožil na rudarskem območju, kjer nepooblaščeno in brez ustreznih varnostnih ukrepov izkoriščajo zapuščene rudnike zlata.

Med mrtvimi rudarji in prodajalci hrane

Nekatere žrtve so bili rudarji, druge pa ljudje, ki so imeli stojnice s hrano v bližini rudnika, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja reševalne službe.

Porušilo se je več mostov do območja, reševalci pa so morali zaradi težko prehodnega terena na kraj nesreče priti peš, je še povedal.

Zemeljski plazovi so v Indoneziji pogosti zlasti med deževno dobo, ki traja od novembra do aprila, vendar pa je julija običajno suho obdobje, ko je močno deževje redkejše.

Rudniki, ki jih izkoriščajo brez dovoljenja, so pogosto na indonezijskem arhipelagu, bogatem z minerali. Zapuščena mesta privabljajo domačine, ki brez ustrezne varnostne opreme iščejo ostanke zlate rude.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!