Največ alkohola na svetu spijejo Evropejci, Slovenci nad regijskim povprečjem

Slovenija 25. Jul 202413:56 2 komentarja
ALKOHOL
Foto: PROFIMEDIA

Evropa v zadnjih letih ni napredovala na področju zmanjšanja pitja alkohola. Evropejci spijejo največ alkohola na svetu, Slovenija pa je celo nad evropskim povprečjem.

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) kažejo, da v državah članicah Evropske unije v zadnjem desetletju ni bil storjen napredek na področju zmanjšanja pitja alkohola. Evropska regija WHO, ki zajema skupno 53 držav Evrope in Srednje Azije, je med vsemi regijami tista, kjer prebivalstvo spije največ alkohola, so sporočili iz agencije Združenih narodov.

Posebni svetovalec WHO Gauden Galea je pojasnil, da škoda zaradi alkohola seže daleč prek meja osebe, ki pije, ter vključuje nasilje v družini, poškodbe, nesreče, negativno pa vpliva tudi na duševno zdravje. “Države si morajo odločno prizadevati za izvajanje politik, za katere vemo, da so učinkovite pri zmanjševanju uživanja alkohola,” je še poudaril raziskovalec.

WHO dve tretjini odraslih v evropski regiji opredeljuje kot pivce alkohola. Vsak deseti človek ima motnjo, povezano z alkoholom, vsak dvajseti pa je od njega odvisen, kažejo podatki izpred nekaj let.

Kljub temu je le 12 od skupno 53 držav storilo opazen napredek pri omejevanju pitja alkohola, posledično pa prebivalstvo plačuje ceno neukrepanja v obliki srčno-žilnih bolezni, poškodb, raka in ciroze, je opozorila svetovalka Carina FerreiraBorges. Samo v evropski regiji zaradi alkohola letno umre skoraj 800.000 ljudi, kar predstavlja devet odstotkov vseh smrti v teh državah.

WHO odgovorne znova poziva, naj odločneje ukrepajo z zvišanjem davkov na alkoholne pijače, omejitvami oglaševanja teh pijač in zmanjšanjem dostopnost alkohola.

Slovenija po pitju alkohola nad evropskim povprečjem

Slovenija glede pitja alkohola presega regionalno povprečje, saj moški letno spijejo 17,3 litra čistega alkohola, ženske pa 4,7. Skupno povprečje 11 litrov tako za skoraj dva litra presega regionalno povprečje.

Skoraj 90 odstotkov vsega alkohola, ki se ga spije v Sloveniji, sta pivo in vino, pri čemer je slednje le malo bolj priljubljeno. Preostalih deset odstotkov predstavljajo žgane pijače, je razvidno iz podatkov o zabeleženem uživanju alkohola.

Alkohol v Sloveniji pije nekaj več kot 80 odstotkov moških in malo manj kot tretjina žensk, kaže konec junija objavljeno globalno poročilo WHO.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje