Največji zaseg v 30 letih: Izrael bo na Zahodnem bregu gradil 5.295 stanovanj

Svet 05. Jul 202413:18 2 komentarja
izraelsko naselje na zasedenem Zahodnem bregu
Foto: PROFIMEDIA

Izraelske oblasti so odobrile širitev nezakonitih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, je v četrtek opozorila izraelska nevladna organizacija Mir zdaj in pojasnila, da to vključuje gradnjo 5.295 stanovanjskih enot. Dodala je še, da je Izrael hkrati legaliziral tri naselbine. Med tem je izraelska vojska znova izvedla racije na zasedenem Zahodnem bregu, pri tem pa je bilo ubitih pet ljudi.

“Naša vlada še naprej spreminja pravila igre na zasedenem Zahodnem bregu, kar povzroča nepopravljivo škodo. Vlada s tem resno ogroža varnost in prihodnost Izraelcev in Palestincev, ceno te nepremišljenosti pa bodo plačevale prihodnje generacije,” je še sporočila organizacija Mir zdaj, ki spremlja gradnjo nezakonitih izraelskih naselbin na zasedenem ozemlju.

Organizacija je že v sredo poročala, da je Izrael odobril zaseg približno 12,7 kvadratnih kilometrov ozemlja na Zahodnem bregu in ga razglasil za državno ozemlje. Ob tem je opozorila, da gre za največji zaseg palestinskega ozemlja v zadnjih treh desetletjih in dodala, da je Izrael od začetka letošnjega leta za državno ozemlje razglasil okoli 23,7 kvadratnih kilometrov Palestine.

Izrael je zasedel Zahodni breg, vzhodni Jeruzalem in območje Gaze v vojni leta 1967. Tamkajšnje gradnje naselbin so v skladu z mednarodnim pravom nezakonite. Kljub nasprotovanju v tujini pa je Izrael v zadnjih desetletjih po vsem Zahodnem bregu zgradil več deset naselbin, kjer ob treh milijonih Palestincev živi okoli 500.000 Izraelcev.

V izraelski raciji na Zahodnem bregu pet mrtvih

Med tem je izraelska vojska danes znova izvedla racije v Dženinu na zasedenem Zahodnem bregu, v katerih je bilo ubitih pet ljudi, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Ramali. Skupno je bilo tako v tem tednu v izraelskih racijah na Zahodnem bregu ubitih že najmanj 12 Palestincev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnila izraelska vojska, so njihove sile obkolile stavbo, v kateri so se zabarikadirali teroristi, za tem pa so odjeknili streli. Palestinska tiskovna agencija Wafa je medtem poročala, da je vojska obkolila hišo v begunskem taborišču Dženin, od stanovalcev zahtevala naj se predajo, nato pa hišo med drugim napadla tudi z dronom.

Po napadu pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani so se razmere zaostrile tudi na zasedenem Zahodnem bregu. Izraelska vojska redno izvaja racije, samo v tem tednu pa je bilo v racijah skupno ubitih 12 Palestincev. Po podatkih oblasti v Ramali je bilo od 7. oktobra na Zahodnem bregu v racijah in nasilju izraelskih naseljencev ubitih najmanj 565 Palestincev. V istem obdobju je bilo po podatkih izraelskih oblasti ubitih tudi 16 Izraelcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje