Nova smrtna žrtev napada na Otoku: v bolnišnici umrla devetletna deklica

Svet 30. Jul 202407:25 > 13:34 3 komentarji
Napad na otroke v Southportu
Foto: PROFIMEDIA

Dan po pretresljivem napadu v Združenem kraljestvu se je število smrtnih žrtev povečalo na tri. "Zaradi poškodb je v bolnišnici umrla še tretja deklica," so sporočili s policije. Dodali so, da so bile deklice ob smrti stare šest, sedem in devet let. Zdaj je v kritičnem stanju še pet otrok in dva odrasla, ki sta poskušala zaščititi otroke.

V Southportu na severozahodu Anglije je v ponedeljek moški zabodel več otrok in odraslih. Zaradi hudih poškodb sta takoj umrli dve deklici, tretja je danes umrla v bolnišnici.

“Na žalost lahko potrdimo, da je zaradi poškodb po napadu z nožem umrl še tretji otrok. Devetletna deklica je umrla v torek zgodaj zjutraj,” so sporočili s policije. Deklici, ki sta umrli včeraj, sta bili stari šest in sedem let, izjavo povzema Sky News.

V bolnišnici se za življenje bori še pet otrok, v kritičnem stanju pa sta tudi dva odrasla, ki sta po navedbah policije poskušala zaščititi otroke. Policija je že včeraj prijela 17-letnega napadalca in mu zasegla orožje. Motiv za napad še ni znan, a ga ne obravnavajo kot terorističnega.

Napad se je zgodil v plesni šoli

Napad se je zgodil v plesni šoli, kjer so imeli plesni tečaj na temo Taylor Swift za otroke med šestim in desetim letom starosti. Za številne otroke v Združenem kraljestvu je bil to prvi počitniški teden.

Glavna policistka Serena Kennedy je povedala, da so bili policisti, ki so se odzvali na klice, šokirani, ko so ugotovili, da je bilo več ljudi, med njimi veliko otrok, podvrženih divjemu napadu in so utrpeli hude poškodbe. “Znano je, da so se otroci udeležili dogodka v plesni šoli, ko je storilec, oborožen z nožem, vstopil v prostore in začel napadati otroke,” je dejala po poročanju BBC. Policija je še sporočila, da bodo zaslišali osumljenca in da v povezavi z napadom ne išče nikogar več.

Napad na otroke v Southportu
Serena Kennedy (Foto: PROFIMEDIA)

Na kraju je posredovalo 13 reševalnih vozil, oskrbeli so 11 poškodovancev. Vodja operativnega oddelka reševalne službe Dave Kitchin je prizor, ki je pričakal reševalce, opisal kot uničujoč. “Ta dogodek bo nedvomno imel trajen vpliv na celotno skupnost. V teh težkih trenutkih smo v mislih z njimi,” je dejal.

Očividci: Bilo je kot v grozljivki

Novinar Tim Johnson, ki poroča za Eye on Southport, je o napadu povedal: “Bilo je grozljivo. Česa podobnega še nisem videl.” “Bilo je toliko policijskih avtomobilov, vse skupaj je bilo polno modrih luči. Videl sem reševalce in ženske v solzah. Ljudje na ulicah so jokali,” je rekel.

Napad na otroke v Southportu
Foto: PROFIMEDIA

Lastnik avtoličarske delavnice v neposredni bližini kraja napada Colin Parry je dejal, da je zunaj do nemira prišlo že pred napadom. S taksijem se je namreč tja pripeljal mlad moški z zelenim puloverjem s kapuco in masko čez obraz, ki vozniku ni želel plačati.

Po napadu je videl več majhnih otrok, ki so bili okrvavljeni. Po njegovih besedah so sosedje poskušali pomagati spraviti otroke na varno. “Skupnost je stopila skupaj, vsi so skušali pomagati. Vsi so poskušali rešiti majhne otroke,” je rekel. “To je kot nočna mora, je kot največja in najbolj grozljiva stvar, ki si ji lahko priča,” je povedal.

Dodal je, da se je napad zgodil tik pred kosilom, zato so starši prihajali na kraj dogodka, da bi se z otroki odpravili domov. “Zdaj prihajajo matere in kričijo. To je kot prizor iz grozljivke,” je rekel Parry in dodal: “To je kot v Ameriki, ne kot v sončnem Southportu.”

Druga priča je za Sky News dejala, da je bilo “kot v grozljivki”.

Napad na otroke v Southportu Napad na otroke v Southportu
Foto: PROFIMEDIA
Napad na otroke v Southportu Napad na otroke v Southportu
Foto: PROFIMEDIA
Napad na otroke v Southportu Napad na otroke v Southportu
Foto: PROFIMEDIA

Očividka Karolina Kaminska je za Sky News povedala, da je nad svojo trgovino slišala helikopter. “Pomislila sem, kaj se dogaja.” Nato je preverila lokalno stran na Facebooku, kjer so se sprva pojavile trditve o napadu z nožem v vrtcu. “Hitro sem zaprla vrata svoje trgovine. Še vedno se tresem. Še vedno ne morem pomisliti, kaj se dogaja,” je rekla Kaminska.

Kraljeva družina svojcem izrekla sožalje

Kralj Karel in kraljica Camilla sta sporočila, da sta zaradi grozljivega incidenta globoko pretresena. “Družinam in vsem, ki jih je ta resnično grozljiv napad prizadel, izrekava iskreno sožalje,” je kralj objavil na X. Valižanski princ William in njegova soproga Kate sta napad označila za grozljiv in ogaben. “Kot starša si ne moreva predstavljati, kaj doživljajo družine, prijatelji ter bližnji ubitih in ranjenih v Southportu,” sta zapisala na X. Zahvalila sta se reševalcem, ki so pokazali sočutje in strokovnost.

Britanski premier Keir Starmer je sporočil: “Vem, da je vsa država globoko pretresena zaradi tega, kar je videla in slišala. Vem, da govorim v imenu vseh v državi, ko pravim, da so naše misli z žrtvami, njihovimi družinami, prijatelji in širšo skupnostjo, ter da si je skoraj nemogoče predstavljati žalost in travmo, ki jo doživljajo.” Zahvalil se je policiji in reševalnim službam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje