Železniško omrežje v Franciji tarča požigov: prekinjen promet okoli Pariza

Svet 26. Jul 202409:14 0 komentarjev

Pred začetkom olimpijskih iger v Parizu je bilo francosko železniško omrežje hitrih vlakov tarča požigov. Nekateri vlaki stojijo, na postajah pa nastaja gneča. Popravila bodo trajala več dni, skupaj pa bodo prizadela okoli 800.000 potnikov.

Nekaj ur pred začetkom olimpijskih iger v Parizu je francoski železniški prevoznik SNCF sporočil, da je bilo njihovo omrežje čez noč tarča “zlonamernih dejanj”, vključno s požigi. Ocenjujejo, da je bil cilj vandalov ohromiti omrežje hitrih vlakov TGV, poroča BBC.

“Gre za obsežen napad, ki je ohromil omrežje. Promet je zelo oviran,” je prevoznik povedal za AFP. Po prvih informacijah je napad prizadel proge zahodno, severno in vzhodno od francoske prestolnice, nekateri vlaki ne vozijo. Na železniški postaji Gare Montparnasse v Parizu je nastala gneča, poroča britanski medij.

Prevoznik SNCF potnike prosi, naj se ne zadržujejo na postajah in naj potovanje, če je to le možno, preložijo. Ocenjujejo, da bodo napadi skupaj prizadeli okoli 800.000 potnikov.

Vir blizu preiskave je za tiskovno agencijo AFP povedal, da gre za “sabotažo” in da vse kaže na to, da so bili napadi na različne proge med seboj “očitno usklajeni”.

Požigi so ohromili promet na treh progah: Atlantique, ki vozi iz Pariza v Bordeaux, Nord, ki vozi iz Pariza v Lille, in na progi Est, ki povezuje Pariz in Strasbourg. Povezava z Lyonom ni utrpela škode, potem ko so “zlonamerno dejanje preprečili”.

železniško omrežje v Parizu
Napad na železniško omrežje v Parizu (Foto: PROFIMEDIA)

Popravila bodo trajala ves konec tedna

Francoski minister za promet Patrice Vergriete je “kriminalna” dejanja ostro obsodil in dodal, da bi lahko vplivala na počitniške načrte domačinov in turistov. Prevoznik je namreč tudi sporočil, da bodo popravila trajala še ves konec tedna, v tem času bodo številne povezave odpovedane. Ker so napade na nekaj tirov preprečili, bodo do konca popravil vlaki vozili le po teh tirih. Ker gre za klasične proge, pot traja dlje časa.

Posledično motnje beležijo tudi na železniški povezavi med Londonom in Parizom, je povedal prevoznik Eurostar. “Zaradi usklajenih zlonamernih dejanj, ki so prizadela progo med Parizom in Lilom, so vlaki preusmerjeni na klasične proge, čas potovanja se podaljša za približno eno uro.” Gneča nastaja tudi na glavni železniški postaji v Londonu.

Ministrica za šport Amélie Oudéa-Castéra je dejanje vandalov označila za “naravnost grozljivo”, dodala je, da se bodo posledice poznale tudi na olimpijskih igrah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!