Napad najstnika na policijski postaji v BiH: en policist umrl, en huje ranjen

Svet 25. Okt 202408:56 > 14:00 1 komentar
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V napadu 14-letnika na policijski postaji v Bosanski Krupi na zahodu Bosne in Hercegovine je bil v četrtek pozno zvečer ubit policist, še en je bil huje ranjen.

Mladoletnik je napad na policijski postaji izvedel z nožem nekaj pred 21. uro. Pri tem je ubil policista, še enega pa huje ranil, je na novinarski konferenci pojasnil direktor policijske uprave Unsko-sanskega kantona Amel Kozlica. Ranjenega policista so operirali v bolnišnici v Bihaću in je danes že zunaj smrtne nevarnosti. Napadalca so pridržali.

Državno tožilstvo je napad opredelilo za teroristično dejanje. V Federaciji BiH pa so po navedbah ministra za notranje zadeve te entitete BiH Rama Isaka po napadu poostrili nadzor.

Kozlica je danes še pojasnil, da mladostnik pred tem ni bil znan policiji. O motivih za napad ni želel ugibati, je pa poudaril, da niso potrdili, da bi vzklikal določene stavke, kot so pisali nekateri mediji.

Zagotovil je tudi, da je varnost pod nadzorom. “Takoj smo začeli izvajati varnostne ukrepe. Lahko vidite povečano navzočnost policije na terenu. Mislim, da se bodo državljani vsekakor počutili varnejše,” je ocenil.

Glavna kantonalna tožilka Merima Mešanović je pojasnila, da so napad opredelili za teroristično dejanje, ker je neuraden motiv napad na institucijo oz. policijsko postajo kot organ s ciljem zastraševanja prebivalstva. Poudarila je, da je v preiskavo vključenih več agencij. Izpostavila je, da poleg motiva preiskujejo tudi to, ali za napadalcem stoji katera od skrajnih skupin.

Predpisana kazen za kaznivo dejanje, za katero sumijo mladoletnika, je v primeru polnoletne osebe najmanj deset let zapora. Ker gre za mlajšega mladoletnika, mu po besedah tožilke za takšno dejanje lahko dosodijo bivanje v prevzgojnem domu, in sicer za največ pet let.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje