Napete razmere na izraelsko-libanonski meji in svarila pred vojaškim ukrepanjem

Svet 16. Sep 202419:34 0 komentarjev
Libanon, meja, Izrael, Hezbolah
Eksplozija na meji med Izraelom in Libanonom (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes v pogovoru z ameriškim posebnim odposlancem Amosom Hochsteinom dejal, da so na meji z Libanonom potrebne "korenite spremembe". Obrambni minister Joav Galant pa je v pogovorih s predstavniki ZDA ocenil, da se čas za preprečevanje vojne proti gibanju Hezbolah izteka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Joav Galant sta danes s posebnim ameriškim odposlancem Amosom Hochsteinom, ki se mudi na obisku v Izraelu, govorila o operacijah proti Hezbolahu in razmerah na severu države ob meji z Libanonom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Galant je pred tem po telefonu govoril še z obrambnim ministrom ZDA Lloydom Austinom, pri čemer je prav tako dejal, da se čas za dogovor o umiritvi razmer in preprečitvi širše vojne med Izraelom in libanonskim oboroženim gibanjem Hezbolah izteka.

“Edini način, da zagotovimo vrnitev izraelskih skupnosti s severa države na njihove domove, je zato vojaško ukrepanje,” je med drugim dejal Galant. Podobnega mnenja je tudi Netanjahu, ki je dejal, da bo “Izrael storil vse, da bo zagotovil varnost na severu”.

Med Izraelom in Hezbolahom sicer že od 7. oktobra lani, ko je izbruhnila vojna v Gazi, skoraj vsakodnevno poteka obstreljevanje, ki je v glavnem omejeno na območja blizu libanonsko-izraelske meje. Vendar pa so strahovi pred morebitno eskalacijo razmer in širitvijo konflikta iz Gaze na Libanon še vedno prisotni.

Tudi danes je izraelska vojska izvedla napade na več krajev na jugu Libanona, pri čemer je bil ubit borec Hezbolaha, so potrdili pri libanonskem oboroženem gibanju. Med šestimi ranjenimi naj bi bila tudi dva reševalca, ki sta sodelovala z gibanjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od začetka vojne v Gazi je bilo v izraelskih napadih v Libanonu ubitih več kot 500 ljudi. Na izraelski strani so medtem zabeležili okoli 30 smrtnih žrtev med vojaki in civilisti. Več deset tisoč ljudi na obeh straneh meje je bilo razseljenih.

V izraelskih zračnih napadih na Gazo je bilo ponoči in zgodaj zjutraj ubitih najmanj 18 ljudi. Deset jih je umrlo v napadu na begunsko taborišče Nuseirat, med njimi ženske in otroci, in osem v dveh ločenih napadih na mesti Gaza in Rafa, navedbe zdravstvenih delavcev navaja francoska tiskovna agencija AFP. V napadu na begunsko taborišče v osrednjem delu enklave je bilo davi ranjenih še 15 ljudi, so sporočile oblasti v Gazi.

Vodja Hamasa: Pripravljeni smo na dolgotrajno vojno

Vodja Hamasa Jahja Sinvar je danes izjavil, da je palestinsko islamistično gibanje pripravljeno na dolgotrajno vojno izčrpavanja proti Izraelu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je čestital jemenskim hutijevcem za nedeljsko izstrelitev rakete proti osrednjemu delu Izraela.

“Pripravili smo se na dolgotrajno vojno izčrpavanja, ki bo zlomila sovražnikovo politično voljo,” je v pismu vodji hutijevcev Abdulu Maliku al-Hutiju dejal Sinvar in izrazil prepričanje, da bodo palestinski borci skupaj z zavezniškimi skupinami v Iraku, Libanonu in Jemnu, ki jih podpira Iran, na koncu premagali Izrael.

Vodja palestinskega gibanja je v sporočilu tudi čestital jemenskim hutijevskim upornikom za nedeljsko izstrelitev rakete proti osrednjemu Izraelu, ki je padla na nenaseljeno območje jugovzhodno od Tel Aviva in ni zahtevala žrtev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!