Napetost vse večja: vlada Republike Srbske bo v Srebrenici predlagala razhod BiH

Svet 22. Maj 202419:24 0 komentarjev
Srebrenica
Foto: Denis Sadiković/N1

Pred četrtkovim glasovanjem o resoluciji o genocidu v Srebrenici v Generalni skupščini Združenih narodov se napetost stopnjuje. Parlament entitete BiH Republike Srbske je danes sprejel protestno izjavo, s katero zahteva umik resolucije. Tamkajšnji politični vrh poudarja, da bi sprejem resolucije lahko ogrozil mir, varnost in sožitje v BiH. Predsednik entitete Milorad Dodik pa je ob tem poudaril, da bo vlada Republike Srbske v četrtek predlagala miren razhod BiH. Sprejem resolucije bi pomenil simboličen konec večetnične države, je še ocenil.

Dan pred zasedanjem Generalne skupščine Združenih narodov, na katerem naj bi glasovali o resoluciji, s katero naj bi 11. julij razglasili za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici, je parlament bosansko-hercegovske entitete Republike Srbske danes sprejel protestno izjavo, s katero zahteva umik resolucije. Protestno izjavo bodo naslovili na članice Združenih narodov, predvsem tiste, ki so resolucijo vložile ali jo podprle.

Banjaluka – tako kot uradni Beograd – genocida sil bosanskih Srbov nad 8 tisoč Bošnjaki v Srebrenici leta 1995 ne priznava in v danes sprejeti protestni izjavi trdi, da resolucija Združenih narodov ni v skladu z mednarodnim pravom in daytonskim sporazumom. Zato zahteva nujno odpoved njene obravnave. Sprejem resolucije bi lahko ogrozilo mir, varnost in sožitje v Bosni in Hercegovini ter njen pravni status, je pred glasovanjem dejal predsednik parlamenta Republike Srbske Nenad Stevandić.

Predsednik omenjene entitete Milorad Dodik pa je danes sporočil, da se bo na dan obravnave resolucije v četrtek v Srebrenici sestala vlada entitete, ki bo predlagala “miren razhod” BiH, v primeru sprejema pa bodo resolucijo razglasili za neveljavno. Ocenil je, da bi njen sprejem pomenil simboličen konec večetnične BiH.

Pred tem bo vlada položila venec na grob žrtev v Bratuncu. Spominskega centra v Potočarih za žrtve srebreniškega genocida pa ne bo obiskala, saj je njegov direktor dejal, da ji zaradi stališča do genocida v Srebrenici ne morejo zagotoviti pogojev za obisk.

Milorad Dodik
Foto: PROFIMEDIA

Srbija pred glasovanjem intenzivno lobira proti resoluciji

Pred glasovanjem v Generalni skupščini so sicer v krajih z večinskim srbskim prebivalstvom v BiH in v Srbiji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izobesili napise “Nismo genocidni narod”.

Srbija je medtem sprožila intenzivno lobiranje proti resoluciji, ki jo opredeljuje kot napad na celoten srbski narod, pri čemer ji na sedežu ZN pomaga tudi Rusija. Predlog resolucije obsoja zanikanje genocida in poveličevanje obsojencev za vojne zločine. Predlagali pa sta jo državi, ki imata s tem težke zgodovinske izkušnje – Nemčija in Ruanda, ob sodelovanju drugih držav, med njimi Slovenije.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se bo v četrtek udeležil zasedanja GS ZN, pred tem pa je že odšel v New York, da bi nadaljeval lobiranje proti resoluciji. Pred tem je v ponedeljek obiskal patriarha srbske pravoslavne cerkve Porfirija in prejel blagoslov. Srečanja se je udeležil tudi Dodik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!