Napitki iz poceni zelišča lajšajo številne težave

Navdih 06. Avg 202409:48 0 komentarjev
Koper
Foto: PROFIMEDIA

Koper je dišeče zelišče, ki lajša številne težave, vsaj tako so nekoč verjeli. Zelišče naj bi učinkovalo proti kolcanju, nespečnosti in slabi prebavi.

Koper, ki mu pravijo tudi koprc ali sladki janež, je enoletnica in zahteva sonce in humusno vlažno zemljo.

Če ima tega dovolj, se lahko razraste po celem vrtu, lističe oziroma stebla pa lahko trgamo vse poletje in na začetku jeseni, za uporabo pa bodo najboljši tik pred cvetenjem.

Zelišče ima bogato zgodovino, nekoliko na slabšem glasu je bilo v starem Rimu, kjer so verjeli, da povzroča impotenco. So ga pa stari Grki označevali kot simbol bogastva, s koprovim oljem so si gladiatorji pred bojem natirali telo, da bi preprečili krče mišic.

Koper se tudi v kulinariki in zdravilstvu uporablja že tisočletja. Njegovo ime izvira iz stare norveške besede dilla, ki pomeni umiriti. Zelišča se torej drži sloves pomirjevalnega učinka in ga zato uporabljajo proti nespečnosti, dober pa je tudi za zdravljenje težav s prebavo in pospešuje odvajanje seča in blaži glavobol. Vsebuje kalij, kalcij in magnezij, pa tudi precej vitamina C.

Eterično olje kopra je osnova za pripravo koprove vode, ki naj bi lajšala težave z vetrovi in črevesnimi krči pri dojenčkih in otrocih. Koprova semena so nekoč uporabljali tudi za pospeševanje izločanja mleka pri doječih materah. Po pisanju portala Najžena.rs zelišče pomaga tudi proti kolcanju. Največ zdravilnih in aromatičnih snovi je v plodovih rastline, nekaj pa jih je tudi v listih in cvetovih.

Iz teh lahko pripravite razne napitke, ki naj bi izboljšali prebavo, pomagali v boju proti kolcanju …

Recept za čaj za boljšo prebavo in proti napihnjenosti

Pripravite po 20 gramov plodov komarčka, janeža, angelike, kumine in kopra. Vse skupaj zmeljite in zmešajte ter nato eno žlico te mešanice prelijte z 200 mililitri vroče vode. Vse skupaj pokrijte in pustite 30 minut, da se umiri in ohladi. Nato precedite in napitek spijte po jedi.

Recept za čaj za spanje

Zmešajte po 25 gramov kopra, melise, hmelja in baldrijana. Prilijte 200 mililitrov vroče vode in spijte pred spanjem.

Recept za čaj proti kolcanju

Štiri žlice semen komarčka in dve žlici sesekljanega kopra prelijte z 250 mililitri vroče vode in pustite tri do štiri minute. Precejen in nesladkan čaj spijte.

Če imate težave z zadahom, pa prežvečite vejico kopra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!