ZDA se bodo udeležile mirovne konference, a nanjo ne bo Bidna. Koga pošiljajo?

Svet 03. Jun 202413:47 > 22:38 17 komentarjev
volodimir zelenski, joe biden,
Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

ZDA se bodo udeležile mirovne konference za Ukrajino, ki bo 15. junija potekala v Švici. Čeprav si je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želel, da bi ZDA nanjo poslale ameriškega predsednika Joeja Bidna, tega zaradi predvolilnih obveznosti ne bo v Švici. Kdo pride v imenu ZDA?

Podpredsednica ZDA Kamala Harris se bo 15. junija udeležila mirovne konference za Ukrajino v Švici, so danes sporočili iz Bele hiše.

“Podpredsednica bo ponovno izrazila podporo Ukrajincem, ki se branijo pred rusko agresijo. Poudarila bo zavezo vlade za podporo ukrajinskim prizadevanjem za pravičen in trajni mir,” je sporočila tiskovna predstavnica podpredsednice ZDA Kirsten Allen.

Mirovne konference za Ukrajino, ki bo med 15. in 16. junijem potekala v švicarskem Luzernu, se bo skupaj s Harris udeležil tudi svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan, so še sporočili iz Bele hiše.

Ukrajina upa, da bo v Švici dobila široko mednarodno podporo za svojo vizijo miru z Rusijo, ki se razlikuje od tiste, ki jo zagovarjajo v Moskvi. Rusija namreč želi v čim večji meri zadržati doslej osvojeno ozemlje na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kamala Harris, Volodimir Zelenski
Kamala Harris z Volodimirjem Zelenskim (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski si je sicer želel udeležbe predsednika Joeja Bidna, ki pa bo takrat v Los Angelesu gostil dogodek v okviru kampanje pred novembrskimi predsedniškimi volitvami. Dan pred tem se bo sicer mudil blizu Švice, v sosednji Italiji, kjer bo 14. junija potekal vrh skupine sedmih gospodarsko najmočnejših držav (G7).

Švicarska vlada, ki dogodek organizira na prošnjo Ukrajine, je nedavno sporočila, da so na mirovno konferenco povabili 160 delegacij, med njimi pa ni Rusije. V Pekingu so v tej luči opozorili, da konferenca brez sodelovanja Moskve ne bi imela pomembne vloge pri ponovni vzpostavitvi miru v Ukrajini.

Naporna noč za Ukrajino: sestrelili več ruskih dronov, med žrtvami tudi otrok

Zračna obramba je po navedbah poveljnika ukrajinskih zračnih sil Mikolaja Oleščuka sestrelila 25 ruskih dronov sestrelila, in sicer v regijah Mikolajiv, Odesa, Herson, Kijev, Hmelnicki, Dnipropetrovsk, Kirovograd in Vinica, navaja portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

O dveh smrtnih žrtvah v ruskih zračnih napadih na eno od vasi v delno zasedeni regiji Doneck je poročal tudi tamkajšnji guverner Vadim Filaškin. Ena od žrtev je 12-letni otrok, je še pojasnil. Poškodovanih je bilo več domov.

Ponoči je bila tarča ruskih napadov tudi vas Slobožanske v regiji Harkov. Kot je sporočil guverner regije Oleg Sinegubov, je bil v raketnem napadu ubit en človek, še dva pa sta bila ranjena. Več hiš je bilo poškodovanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Regija Harkov je sicer že od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 tarča rednega ruskega obstreljevanja, maja pa so ruske sile v regiji sprožile tudi kopensko ofenzivo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje