Naposled znano, katero švicarsko mesto bo prihodnje leto gostilo Evrovizijo

Magazin 30. Avg 202412:55 0 komentarjev
Basel
Foto: PROFIMEDIA

Tekmovanje za pesem Evrovizije bo prihodnje leto v Baslu, so sporočili iz Evropske radiodifuzne zveze (EBU). 69. tekmovanje bodo gostili v areni St. Jakobshalle.

69. tekmovanje za pesem Evrovizije z dvema predizboroma 13. in 15. maja ter finalnim večerom, v soboto, 17. maja, bo gostil Basel. Z Ženevo je veljal za najverjetnejšo izbiro, potem ko se Zürich in Bern nista odločila za kandidaturo.

Pri izboru mesta so upoštevali merila, kot so koncept dvorane, povezava z javnim prevozom, trajnostnost, stanje hotelskih kapacitet, varnost in kakšna je motivacija mesta. Stroški prireditve so ocenjeni na okoli 30 milijonov evrov.

Kot so spomnili pri EBU, je Švica leta 1956 gostila prvo tekmovanje za pesem Evrovizije v Luganu in na njem tudi zmagala. To je bilo edino tekmovanje, na katerem so bili tekmovalci povabljeni k izvedbi dveh pesmi in ne ene.

Zmagala je pevka Lys Assia s pesmijo Refrain v francoskem jeziku, ni pa znano, kako se je odrezala njena druga pesem Das alte Karussell v nemškem jeziku, saj žirija točk ni nikoli razkrila.

Z drugo zmago se je Švica pohvalila v Dublinu leta 1988, ko je takrat še precej neznana kanadska pevka Celine Dion po napetem glasovanju z balado Ne Partez Pas Sans Moi za eno samo točko premagala britanskega pevca Scotta Fitzgeralda.

Po drugi zmagi pa je švicarska radiotelevizija potrebovala kar 36 let, da je ponovno slavila, tokrat z Nemom, ki je v Malmöju zmagal s pesmijo The Code.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!