Napredek, a brez dogovora o embargu na uvoz ruske nafte

Gospodarstvo 09. Maj 202222:41 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in madžarski premier Viktor Orban sta na današnjih pogovorih v Budimpešti dosegla napredek glede embarga na uvoz ruske nafte v EU, je sporočila predsednica komisije. A dogovora še ni.

“Nocojšnji pogovor s premierjem Viktorjem Orbanom je bil koristen pri razjasnitvi vprašanj, povezanih s sankcijami in energetsko varnostjo. Naredili smo napredek, a nas še čaka delo,” je na Twitterju zapisala Ursula von der Leyen. Dodala je, da bo sklicala videokonferenco z regionalnimi akterji, da bi okrepili regionalno sodelovanje na področju naftne infrastrukture.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je sicer danes čez dan ponovil, da njegova država ne bo glasovala za sankcije proti Rusiji, saj te predstavljajo težavo za Madžarsko. “Predlog je kot atomska bomba za madžarsko gospodarstvo in bi uničila našo stabilno dobavo energije,” je njegove besede na Twitterju povzel tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.

Evropska komisija je v sredo predlagala doslej najstrožji sveženj sankcij proti Moskvi zaradi vojne v Ukrajini, ki vključuje tudi postopno uvedbo prepovedi uvoza ruske nafte v EU. Za surovo nafto predlaga šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa se bo to izteklo konec leta.

Vendar se je več držav, ki jih skrbijo posledice prekinitve uvoza ruske nafte, dogovoru zoperstavilo. Peščica vzhodnih držav EU je zaskrbljena, da jim embargo ne bo omogočil dovolj časa za prilagoditev, čeprav je komisija sporočila, da bosta Madžarska in Slovaška za tranzicijo imeli na voljo do konca leta 2023. Nato je Bruselj pristal na to, da bi se prehodno obdobje zanju izteklo šele konec leta 2024, a Madžarske tudi to ni zadovoljilo.

Zadnji krog pogajanj veleposlanikov držav članic pri EU je potekal v nedeljo, a niso dosegli preboja. Kdaj se bodo sestali naslednjič, še ni znano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!