Premier Orban: Če bomo čakali na pomoč iz Bruslja, bomo do vratu v vodi

Svet 19. Sep 202415:40 > 20:35 0 komentarjev
Viktor Orban izstopa iz čolna
Foto: PROFIMEDIA

Na Madžarskem se pripravljajo na vrhunec poplavnega vala, naraščajoča Donava pa že zdaj sega skoraj do vhoda v znameniti parlament v Budimpešti. Premier Viktor Orban pa tudi tokrat ni skoparil s pripombami na račun Bruslja.

“Madžarska se je na podlagi preteklih izkušenj naučila, kako se zaščititi pred poplavami, strokovnjaki in prostovoljci pa vedo, kako ukrepati,” je na novinarski konferenci državljane skušal pomiriti madžarski premier Viktor Orban. Madžarska se namreč pripravlja na vrhunec poplavnega vala, ki ga pričakujejo v noči na soboto.

Po besedah Orbana reka narašča počasi, v naslednjih dneh pa vremenska napoved za Avstrijo, od koder na Madžarsko priteče Donava, ne napoveduje obilnejših padavin, kar jih navdaja z upanjem. V pripravljenosti so številni prostovoljci, oblasti pa so na teren poslale tudi vojake. Vseh skupaj naj bi bilo več kot 15.000, še poroča The Budapest Times.

Tudi tokrat se je madžarski premier na novinarski konferenci obregnil ob bruseljsko birokracijo. “Z vsem spoštovanjem, ampak če bomo čakali na pomoč iz Bruslja, bomo do vratu v vodi,” njegove besede povzema portal Politico.

“Ko so v državi izredne razmere, obstaja mehanizem, ki se aktivira z enostranskim obvestilom,” je pojasnil Orban. “To smo storili, kar pomeni, da je Bruselj začel preučevati, ali bi bilo treba oziroma ali je mogoče zagotoviti  kakšno vrsto pomoči,” je dejal. “Ko bodo zapleteni postopki končani, bomo dobili podporo iz Bruslja.” Po pisanju Politica na njegovo pripombo morda vpliva tudi nedavna 200-milijonska kazen zaradi kršenja azilne politike. Ker kazni Budimpešta ni plačala, namerava Evropska komisija ta denar odšteti od evropskih sredstev, ki bi jih Madžarska morala dobiti.

Von der Leyen napovedala pomoč

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer med današnjim obiskom v Vroclavu na Poljskem napovedala deset milijard evrov za pomoč prizadetim državam.

“Po eni strani mi je bilo hudo videti uničenje in opustošenje zaradi poplav. Vendar me je po drugi strani razveselilo, ko sem videla, kako zelo solidarni so ljudje v vaših državah,” je von der Leyen dejala na novinarski konferenci z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem, češkim premierjem Petrom Fialo, poljskim predsednikom vlade Donaldom Tuskom in slovaškim premierjem Robertom Ficom.

Pojasnila je, da ime EU dva vira, kohezijske sklade in solidarnostni sklad, ki bi ju lahko uporabila za pomoč pri financiranju obnove. “Na prvi pogled je mogoče iz kohezijskih skladov za prizadete države zbrati deset milijard evrov,” je še dodala.

Donava, ki teče tudi skozi prestolnico, vztrajno narašča. Gladina vode se je zgolj v enem dnevu po poročanju spletnega portala Dnevnik.hr povzpela za en meter. V soboto, ko pričakujejo vrhunec, naj bi se povzpela za osem metrov.

S fotografij pa je razvidno, da se je že danes reka povsem približala vhodu v znameniti parlament, ki stoj tik ob reki. Narasla voda nekaj težav že povzroča tudi v javnem prometu.

parlament in poplavljena Donava
Foto: družbeno omrežje X/ Viktória Serdült
poplavljeneceste, ki segajo do vrha prometnih znakov
Foto: PROFIMEDIA
čolni na Donavi
Foto: PROFIMEDIA

Danes naj bi Donava svoj vrh dosegla v regiji Dunaremente na severozahodu države, v petek oziroma soboto pa bo nato dosegel prestolnico.

Orban je pred dnevi sporočil, da zaradi napovedanih poplav in ekstremnih razmer prestavlja vse mednarodne obveznosti.

parlament v Budimpešti in narasla reka
Foto: PROFIMEDIA
čoln na Donavi
Foto: PROFIMEDIA
poplavljene ulice, ki segajo do vrha prometnih znakov
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!