“Naredimo Evropo spet veliko”: predsedovanje Svetu EU prevzema Madžarska

Svet 01. Jul 202406:36 7 komentarjev
Viktor Orban
Foto: PROFIMEDIA

Naslednjih šest mesecev bo Svetu EU predsedovala Madžarska. Med prioritetami predsedovanja v Budimpešti izpostavljajo gospodarsko konkurenčnost EU, širitev Unije in zajezitev nezakonitih migracij.

Madžarska danes od Belgije prevzema polletno predsedovanje Svetu EU, ki ga bodo zaznamovale spremembe v institucijah EU. “Naredimo Evropo spet veliko” se glasi slogan madžarskega predsedovanja Svetu EU, s čimer želijo po navedbah ministra za evropske zadeve Janosa Boke poudariti, da so države članice močnejše, ko delujejo skupaj.

Prva prednostna naloga Budimpešte na čelu Sveta EU bo okrepitev gospodarske konkurenčnosti EU. Prizadevali si bodo za pripravo industrijske strategije, spodbujanje produktivnosti, odprto gospodarstvo in mednarodno gospodarsko sodelovanje.

Temu bo namenjen Novi evropski dogovor za konkurenčnost, ki ga bodo voditelji držav članic obravnavali 8. novembra na neformalnem zasedanju v Budimpešti. Dan prej bo madžarska prestolnica gostila vrh Evropske politične skupnosti – neformalne platforme, namenjene izmenjavi mnenj med okoli 50 evropskimi državami.

Obenem si prizadevajo, da bi v dneh okoli obeh zasedanj pripravili še srečanje voditeljev članic Unije in zahodnobalkanskih držav. Želijo si, da bi potekalo v eni od držav v regiji. Širitev EU bo namreč prav tako ena od prioritet madžarskega predsedovanja. “Radi bi izkoristili zagon in pospešili širitveni proces na regijo Zahodnega Balkana, saj smo predolgo čakali,” je povedal madžarski stalni predstavnik pri EU Balint Odor.

Med prednostnimi nalogami pa bodo še zajezitev nezakonitih migracij, okrepitev evropske obrambne industrije, kohezijska politika, kmetijska politika in soočanje z demografskimi izzivi.

Madžarsko predsedovanje bo sicer zaznamovala tranzicija v institucijah EU po junijskih evropskih volitvah, vendar pa se bo zakonodajno delo kljub temu nadaljevalo.

Slovenska vzhodna soseda predsedovanje prevzema kljub različnim pozivom, predvsem iz Evropskega parlamenta, da ji tega zaradi kršenja temeljnih vrednot EU ne bi smeli dovoliti oziroma da bi ji morali vsaj omejiti pristojnosti. Budimpešta se je sicer zaradi kršitev vladavine prava v zadnjih letih večkrat znašla tudi v sporu z Brusljem. Madžarska bo zaključila trio predsedujočih držav, ki ga je sredi lanskega leta začela Španija. Naslednjega sestavljajo Poljska, Danska in Ciper.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje