Nasa bo poslala prvi vzorec z Marsa na Zemljo

Magazin 05. Sep 202119:39 > 19:42 1 komentar
nasa, mars
PROFIMEDIA

Nasin rover Vztrajnost (Perseverance) je uspešno odvzel prvi vzorec skale z Marsa in ga varno postavil v posodo, ki se bo vrnila na Zemljo.

“Imam ga,” je danes tvitnila ameriška vesoljska agencija Nasa skupaj s fotografijo kosa kamna, ki je varno shranjen v posodi, povezani z robotovim vrtalnikom.

Vztrajnost je 2. septembra vrtala v majhno skalo na površini Marsa, vendar zaradi slabih svetlobnih razmer inženirji v Nasinem nadzornem centru v južni Kaliforniji sprva niso mogli videti, ali je vzorec skale res v ekstrakcijski cevi. Nove fotografije v boljši osvetlitvi so zdaj pokazale, da je bila vrtalna misija uspešna.

Vzorec skale z Marsa, ki je le nekoliko debelejši od svinčnika, bodo kasneje poslali na Zemljo in ga preučili. Nasa želi med drugim ugotoviti, ali kamen vsebuje dokaze o predhodnem mikrobnem življenju na rdečem planetu.

Prvi poskus vrtanja avgusta ni uspel. Po Nasinih podatkih je tehnologija roverja takrat delovala odlično, vendar Marsova skala ni bila dovolj trdna, zato so nastali zgolj majhni prašni drobci, ki jih ni bilo mogoče napolniti v posodo za vzorčenje.

Vztrajnost je konec februarja pristala na Marsu po osemletnem razvojnem programu, ki je stal okoli 2,5 milijarde ameriških dolarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje