Nasa ustvarila nov preboj v komunikaciji v vesolju: “Čestitke, ekipa”

Svet 13. Okt 202405:12 6 komentarjev
laserski žarek, komunikacija, vesolje, Psyche, Nasa
Foto: Zajem zaslona/X@SenBillNelson

Nasa je z Zemlje 466 milijonov daleč v vesolje poslala laserski žarek. To je nov mejnik pri raziskovanju sončnega sistema, pravijo pri Nasi.

Pri raziskovanju vesolja je bil narejen ogromen preboj, ki bi lahko spremenil način, kako raziskujemo naš sončni sistem, piše portal Lad Bible.

Nasa je namreč 466 milijonov kilometrov daleč od Zemlje poslala laserski žarek. Cilj je bila sonda Psyche, ki so jo pred skoraj letom dni poslali v vesolje, da bi raziskala asteroid 16 Psyche, po katerem je tudi dobila ime. In sonda je žarek, poslan z Zemlje, zaznala in ga poslala nazaj.

Znanstveniki so tako dokazali, da je laserje mogoče uporabiti za pošiljanje sporočil globoko v vesolje. S tem so dosegli pomemben mejnik v raziskovanju vesolja, je dejala vodja projekta Meera Srinivasan. “Laserska komunikacija zahteva zelo visoko stopnjo natančnosti in preden smo začeli s Psyche, nismo vedeli, ali bo tolikšna razdalja zmanjšala kakovost prenosa podatkov in za koliko.”

Razdalja, na katero so poslali laserski žarek, ustreza razdalji med Zemljo in Marsom, ko sta najbolj oddaljena drug od drugega. S tem so podrli rekord v dolžini, ki jo lahko doseže laserski žarek. Z laserskim žarkom so dosegli povprečno hitrost podatkov 6,25 megabita na sekundo, z največjo hitrostjo 8,3 megabita v sekundi. Poskus je tudi pokazal, da bi se laser lahko izkazal za veliko bolj učinkovitega od radijskih frekvenc.

Bill Nelson, direktor Nase je ob dosežku na družbenem omrežju X zapisal: “Čestitke, ekipa. Ta izjemen dosežek bo spremenil način raziskovanja sončnega sistema.”

Nasa sistem raziskuje že nekaj časa, konec decembra lani je viralen postal posnetek muca Tatersa, ki lovi rdečo piko laserskega žarka. Posnetek je z laserskim žarkom na Zemljo poslala sonda Psyche z razdalje 30 milijonov kilometrov. O tem pa smo pisali tudi mi v članku “Kako je igrivi muc postal zvezda posnetka iz globokega vesolja“.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje