Naši predniki so jo oboževali, Američani pa jo zdaj plačujejo kot “suho zlato”

Navdih 04. Avg 202412:27 2 komentarja
raštika
Foto: @yorozuna/INSTAGRAM

Starodavna rastlina, ki je bila vrsto let precej zapostavljena, spet dobiva več pozornosti. Gre za divji ohrovt, ki je bil izjemno cenjen v antičnih časih.

Starodavna sredozemska rastlina raštika oziroma broskva, ki je bolj poznana kot divji ohrovt, in spada med kopustnice, postaja vse bolj priljubljena po svetu, kar je potrdil tudi New York Times, ki jo je uvrstil med najbolj zdrava in najdražja živila na trgu.

Zaradi izjemno hranilnih in zdravilnih lastnosti so Američani za uživanje te zelenjave pripravljeni plačati tudi do sto dolarjev. Izjemno cenjena pa je bila tudi v preteklosti, poroča časnik. V antičnih časih so jo imeli za “čudežno” zel in menili, da ima skoraj magične lastnosti.

Spada med najstarejše gojene rastline. Njen izvor ni znan, gojili naj bi jo že v času faraonov v Egiptu. Poznali so jo v stari Grčiji in kuhali povsod, kam je segal njihov kulinarični vpliv. Raštika je bila dolgo zelo znana in priljubljena zelenjava tako nižjimi kot višjimi sloji, zato kulinarični mojstri težko sklepajo, kaj jo je izrinilo iz naših kuhinj in vrtov, saj je dostopna, okusna in zdrava hrana.

Raštika
Foto: @yorozuna/INSTAGRAM

Ima zelo malo kalorij in je zelo bogata tudi z vitamini in minerali, kljub temu pa je njena uporaba nekoliko zamrla in v zadnjih letih ni imela toliko pozornosti kot zelje, blitva ali špinača. Zaradi manjše vsebnosti oksalatnih snovi ima največ kalcija v dostopni obliki med vso zeleno zelenjavo. Bogata je tudi z vitaminom K in je odličen vir vitaminov A in C ter mangana in vlaknin. Fitohranila, imenovana glukozinolati, pa pomagajo pri razstrupljanju in imajo protivnetne učinke, zaradi česar jo nekateri imajo tudi za hrano “superjunakov”.

Poleg izboljšanja prebave naj bi krepila tudi imunski sistem in preprečevala tveganje nastanka za srčne bolezni, vplivala naj bi tudi na izboljšanje vida in krepitev kosti.

Nekatere raziskave kažejo, da naj bi pri ženskah zmanjšala tudi tveganje nastanka za raka jajčnikov, saj ima tudi visoke vsebnosti flavonoidov. Ti so sicer prisotni tudi v zelenem čaju, čebuli, brokoliju, poru, špinači in borovnicah.

Kako jo pripraviti?

Raštika je med kapusnicami najnežnejšega okusa. Njeni listi so mehki, celo stebla, dokler ne olesenijo, skoraj nimajo nitkastih vlaken. Poleg klasičnih jedi, kot so juhe in enolončnice, rižote in testenine, njene liste na Balkanu uporabljajo tudi za zvijanje sarme, pri tem je sicer bolje uporabiti mlade liste, piše Krstarica. 

Pri njeni pripravi je pomembno, da jo kuhate v sopari ali vreli vodi, a je nikakor ne smete razkuhati, v tem primeru izgubi hranilne snovi in dobi grenak okus. Liste lahko pripravite tudi kot prilogo. Na hitro jih pokuhajte, začinite s soljo olivnim oljem in limono, za boljši okus lahko dodate tudi česen in poper.

Pred pripravo jo je treba na hitro oplakniti pod curkom hladne vode, a se izogibajte namakanju, saj lahko s tem izgubi nekatere vitamine. Če je pravilno shranjen v prozorni foliji in s čim manj zraka, lahko v hladilniku ostane sveža tudi do pet dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje