Našli dolgo izgubljeno pismo, ki razkriva velike težave bivšega predsednika ZDA

Svet 04. Jul 202421:24 1 komentar
pismo jeffersona
Foto: Raab Collection

Ameriško zbirateljsko podjetje je v začetku leta pridobilo še neobjavljeno pismo tretjega ameriškega predsednika Thomasa Jeffersona. To razkriva, da je imel Jefferson tudi v času svojega predsednikovanja velike težave pri vzdrževanju svojih financ. "Pismo ga ne prikazuje kot nedostopnega predsednika, temveč kot običajnega človeka s finančnimi bremeni in skrbmi," je dejal lastnik podjetja.

Podjetje, specializirano za prodajo in nakup pomembnih zgodovinskih dokumentov, Raab Collection je pred dnevi sporočilo, da je odkrilo novo neobjavljeno pismo tretjega ameriškega predsednika Thomasa Jeffersona, ki je bil predsednik ZDA v letih med 1801 in 1809. Vrednost dolgo izgubljenega pisma je ocenjena na 40.000 dolarjev.

Pismo, ki ga je Jefferson napisal oktobra leta 1802, razkriva njegove finančne težave v času predsednikovanja. V njem piše, kako je moral razporejati sredstva za plačilo gospodinjskih stroškov, kot denimo živila in plače služabnikov ter stroške za svoje posestvo Monticello v ameriški zvezni državi Virginia, medtem ko je živel in delal v Beli hiši. Predsednik je tako v pismu svojemu agentu med drugim naročil, da naj razpoložljiva sredstva, namesto da bi se moral na novo zadolževati, raje razporedi na več prihodnjih mesecev.

“Pismo, katerega vsebina do danes ni bila poznana, je izjemno zgodovinsko odkritje,” je dejal predsednik Raab Collection in avtor knjige The Hunt for History Nathan Raab. “Pismo ga ne prikazuje kot nedostopnega predsednika, temveč kot običajnega človeka s finančnimi bremeni in skrbmi,” je dejal Raab.

Jeffersonove krhke finance

Thomas Jefferson je večino svojega življenja živel z dolgovi. Te je podedoval tudi po očetu, poleg tega pa je izdatno zapravljal tudi za vino in knjige na svojem posestvu Monticello. Največkrat je živel “od plače do plače”. Tudi ko je leta 1801 postal predsednik ZDA, njegova predsedniška plača ni občutneje olajšala šibkega finančnega stanja.

Jeffersonu je njegove finance v času predsednikovanja pomagal upravljati prodajalec čaja in živil John Barnes, ki je imel povezave z ameriškim finančnim ministrstvom. Čez pomlad in poletje leta 1802 sta si tako Jefferson in Barnes dopisovala glede finančnih zadev, vključno z neporavnanimi računi, stroški in razpoložljivostjo bančnega financiranja. Jefferson si je namreč prizadeval zmanjšati stroške, zlasti stroškov gospodinjstva na posestvu Monticello. Še do poznega poletja je Jefferson preračunaval, kako bi lahko z razpoložljivimi sredstvi zdržal čim dlje časa, piše Raab Collection.

V pismu, ki ga je 15. oktobra leta 1802 pisal Barnesu, je tako razpravljal o trenutnem stanju in potrdil, da bi lahko sredstva zadostovala za nekaj mesecev.

Kip Thomasa Jeffersona
Kip Thomasa Jeffersona (Foto: PROFIMEDIA)

“V odgovoru na moje pismo, v katerem je bilo omenjeno, da bi moral znova iti v banko, ste prijazno dejali, da je bilo takratno stanje na računu med 1.700 in 1.800 dolarji (preračunano v današnji čas bi to pomenilo dobrih 50.000 dolarjev, op. a.). Ta znesek bi lahko zadostoval za dva ali celo štiri mesece, namesto da bi si denar izposodil od banke. Natančno sem si ogledal vse stroške, ki me bodo doleteli čez zimo in vam poslal njihov seznam ter čas, ko jih je treba poravnati, ter zneske plač, ki jih bom prejel. Iz tega se zdi, da bo stanje na računu vseskozi nižje od 1.700 dolarjev in bo v celoti porabljeno 4. marca. To je dlje, kot ste predvidevali, zato predlagam, da takoj, ko bi zaradi tega imeli kakršne koli nevšečnosti, zdaj ali kadar koli pozneje, sprejmete mojo menico, ki jo unovčite pri banki in vam jo bom vedno pripravljen dati,” se glasi del Jeffersonovega pisma.

Novo odkrito pismo je zadnjič zamenjalo lastnika pred skoraj sto leti, ko ga je leta 1929 ameriški zbiralec kupil od newyorškega prodajalca avtogramov Thomasa Madigana, vse od takrat pa so ga hranili njegovi dediči. Raab je pismo od njih pridobil v začetku letošnjega leta. Pismo bo v celoti na ogled od 9. julija v Ardmoru v Pensilvaniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje