Nastaja prvi 3D zemljevid vesolja: kako bo videti

Svet 20. Okt 202411:58 2 komentarja
zemljevid vesolja, Euclid
Foto: PROFIMEDIA

Ste se kdaj vprašali, kako bi bil videti zemljevid vesolja? Evropska vesoljska agencija je s pomočjo teleskopa Euclid izdelala prvi del 3D zemljevida našega vesolja, ki prikazuje več kot 14 milijonov galaksij in več deset milijonov zvezd.

Evropska vesoljska agencija (ESA) je objavila prvi del 3D zemljevida vesolja. Gre za obsežno sliko, ki je sestavljena iz številnih manjših slik. Te je posnel teleskop Euclid, ki ga je leta 2023 v vesolje izstrelila prav ESA.

Na fotografiji je prikazanih več kot 14 milijonov galaksij in več deset milijonov zvezd, poroča britanski BBC. “In to je le majhen delček celotnega območja, ki ga bo pregledal Euclid, tako da bomo na koncu imeli pravo astronomsko žetev odkritij,” je dejal profesor Mat Page iz laboratorija za vesoljske znanosti Mullard.

Omenjena slika predstavlja trenutno le en odstotek tega, kar upajo, da bo posnel teleskop. Končna slika, na kateri naj bi bilo zabeleženih na milijarde galaksij, bo prikazovala le tretjino neba, a bo šlo za največji 3D zemljevid, ki je bil kadarkoli ustvarjen.

Foto: PROFIMEDIA
zemljevid vesolja, Euclid zemljevid vesolja, Euclid
Foto: PROFIMEDIA
zemljevid vesolja, Euclid zemljevid vesolja, Euclid
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
zemljevid vesolja, Euclid zemljevid vesolja, Euclid
Foto: PROFIMEDIA

Za lažjo predstavo, kako zmogljiv je teleskop Euclid: fotografije, posnete s fotoaparatom pametnega telefona najvišjega razreda, so sestavljene iz približno 12 milijonov slikovnih pik. Slike, ki jih je ustvaril Euclid pa imajo 208 gigapikslov. En gigapiksel pa je sestavljen iz ene milijarde slikovnih pik. Podrobnosti na ustvarjenih fotografijah vesolja so zato zelo impresivne.

“Preden je začel delovati Euclid, ne bi mogli videti oblakov cirusov v Mlečni stezi in si ogledati vsake zvezde, ki jih osvetljuje v zelo visoki ločljivosti,” je za BBC dejal Page.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje