Nastalo novo zavezništvo za uveljavitev rešitve dveh držav, pristopila tudi EU

Svet 27. Sep 202417:10 0 komentarjev
zavezništvo
Foto: PROFIMEDIA

Savdska Arabija je oblikovala globalno zavezništvo, ki si bo prizadevalo za uveljavitev rešitve dveh držav v okviru izraelsko-palestinskega konflikta. Sodelovanje je potrdil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Savdska Arabija je oblikovala globalno zavezništvo, ki si bo prizadevalo za uveljavitev rešitve dveh držav v okviru izraelsko-palestinskega konflikta. V zavezništvu je več arabskih, muslimanskih in evropskih držav, je v četrtek sporočil savdski zunanji minister Faisal bin Farhan ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Savdski minister je poudaril, da je ustanovitev neodvisne palestinske države osnova za mir, poroča savdska tiskovna agencija SPA.

“Rešitev dveh držav je najboljša rešitev za prekinitev začaranega kroga konfliktov in trpljenja ter uveljavitev nove realnosti, v kateri bo celotna regija, vključno z Izraelom, uživala varnost in sožitje,” je dodal.

Minister sicer ni navedel držav, ki so se pridružile zavezništvu. Je pa sodelovanje potrdil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je na družbenem omrežju X še napisal, da bodo prva srečanja v Rijadu in Bruselju.

Številne države si prizadevajo za končanje nasilja na Bližnjem vzhodu, a zaenkrat ni napredka. Od začetka vojne v Gazi lani oktobra je življenje v enklavi izgubilo že več kot 41.500 ljudi. Izrael pa je v zadnjem tednu spopade razširil še na Libanon, kjer se bori proti šiitskemu gibanju Hezbolah, pri tem je umrlo več kot 700 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!