Nataša Pirc Musar: “Ali bodo ZDA prišle branit Evropo, če bo potrebno?”

Slovenija 11. Okt 202419:10 1 komentar
Andrzej Duda in Nataša Pirc Musar
Poljski predsednik Andrzej Duda in Nataša Pirc Musar (Foto: Matjaž Klemenc/UPRS)

Na srečanju voditeljev držav skupine Arraiolos v Krakovu, ki se ga je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, so govorili predvsem o odnosu med Evropo in Združenimi državami Amerike. Pirc Musar je poudarila pomen njunega partnerstva, a po drugi strani izpostavila tudi geopolitične izzive, s katerimi se spopada Evropa. Ta po predsedničinem mnenju v morebitnem konfliktu ne more računati na vojaško pomoč ZDA.

Partnerstvo med EU in ZDA je naše najpomembnejše dvostransko razmerje, je na srečanju voditeljev držav skupine Arraiolos v Krakovu dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Obeti poglobitve čezatlantskih odnosov v času pred prihajajočimi ameriškimi predsedniškimi volitvami so osrednja tema srečanja predsednikov skupine.

“Partnerstvo med EU in ZDA je naše najpomembnejše dvostransko razmerje. Močna gospodarska povezava je osrednjega pomena za nadaljnji razvoj naše strateške vezi, ki koristi ljudem na obeh straneh Atlantika,” je glede tega dejala predsednica Pirc Musar, so danes sporočili iz njenega urada.

Nataša Pirc Musar
Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Ob tem je sicer dodala, da se moramo zavedati, da so ZDA globoko razdeljene. “Podpora Evropi v ameriškem kongresu ni več samoumevna. Zato se moramo tako z republikanci kot z demokrati vedno pogovarjati o vprašanjih, ki zadevajo Evropo, ne glede na to, kdo bo zmagal na teh ali drugih volitvah,” je še dodala.

V kontekstu trenutnih geopolitičnih izzivov je izpostavila pomen evropske obrambne avtonomije. “Ali bodo ZDA prišle branit Evropo, če bo potrebno? Realno gledano, ZDA ne bodo pripravljene voditi več kot ene obsežne vojaške operacije hkrati,” meni Pirc Musar. Kot so navedli v njenem uradu, je ob tem opozorila na potrebo po iskanju načinov za mirno reševanje konfliktov.

Glede Ukrajine je Pirc Musar poudarila pomen nadaljnje vojaške in humanitarne podpore Kijevu, a tudi pri njenem boju za vladavino prava in človekove pravice, vključno s pravicami manjšin.

Ob tem je predsednica opozorila tudi na ostalih več kot 50 konfliktov, ki divjajo po svetu. “Tudi tu mora Evropa pokazati svojo sposobnost igranja vodilne vloge pri obrambi temeljnih človekovih pravic, norm in vrednot ter nenazadnje človeškega dostojanstva. Še enkrat: za vse, in vse enako,” je poudarila.

19. srečanje skupine Arraiolos, ki se je začelo v četrtek, se bo danes zaključilo z uradno večerjo, ki jo gosti poljski predsednik Andrzej Duda.

Arraiolos
Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Srečanja so se poleg Pirc Musar udeležili tudi predsedniki Bolgarije, Estonije, Grčije, Hrvaške, Italije, Latvije, Madžarske, Nemčije in Slovaške. Članice skupine so sicer še Avstrija, Finska, Irska, Malta in Portugalska.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje