Nato bo Ukrajini prihodnje leto namenil 40 milijard pomoči

Svet 03. Jul 202416:47 > 19:18 5 komentarjev
nato
Foto: Johanna Geron/REUTERS

Članice Nata so se dogovorile, da bodo prihodnje leto Ukrajini namenile 40 milijonov evrov pomoči. Niso pa podprle dolgoročne finančne zaveze za Ukrajino, ki bi znašala 40 milijard evrov letno. Nemški kancler Olaf Scholz je medtem poudaril, da Nemčija s podporo Ukrajini pri obrambi pred rusko agresijo ne bo postala del vojne.

Članice zveze Nata so se teden dni pred vrhom zavezništva v Washingtonu dogovorile, da bodo prihodnje leto za pomoč Ukrajini namenile 40 milijard evrov, so danes za nemško tiskovno agencijo dpa potrdili diplomati. Hkrati pa članice niso podprle načrta o dolgoročni finančni zavezi za Ukrajino, ki bi znašala 40 milijard evrov na leto.

K dolgoročni finančni podpori Ukrajine je članice sredi junija pozval generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Kot je takrat pojasnil, bi pomoč znašala 40 milijard evrov na leto, breme pa bi si članice razdelile glede na BDP, pri čemer bi ZDA prispevale okoli 50 odstotkov pomoči.

Stoltenberg si že dlje časa prizadeva, da bi se usklajevanje pomoči Ukrajini, zlasti vojaške, preusmerilo z ZDA na Nato. V luči tega pa so članice Nata junija sprejele operativni načrt za razširitev podpore zavezništva Ukrajini.

Z njim zavezništvo namerava v prihodnosti prevzeti mednarodno usklajevanje dobav orožja in dejavnosti usposabljanja ukrajinskih oboroženih sil. Prav tako pa bi pod okrilje Nata prešla tudi kontaktna skupina za podporo Ukrajini, znana pod imenom Ramstein, ki jo trenutno vodijo ZDA.

Nemški kancler Olaf Scholz
Nemški kancler Olaf Scholz (Foto: PROFIMEDIA)

Scholz: Nemčija s podporo Ukrajini ne bo postala del vojne

Nemčija s podporo Ukrajini pri obrambi pred rusko agresijo ne bo postala del vojne, je danes zagotovil nemški kancler Olaf Scholz. Znova je bil kritičen do ruskih pogojev za končanje vojne v Ukrajini in dodal, da ti kažejo, da Moskva vojne ne namerava končati. Hkrati je tudi zatrdil, da bo vlada proračun za prihodnje leto sprejela do konca meseca.

“Po mojem mnenju je prekinitev ognja, ki vključuje predajo Ukrajine, nekaj, kar Nemčija ne bi smela nikoli podpreti,” je v parlamentu izjavil Scholz in dodal, da pogoji Rusije kažejo na to, da Moskva ne namerava končati vojne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč sredi junija kot pogoje za končanje vojne med drugim postavil umik ukrajinske vojske iz regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožja, ki si jih je Moskva nezakonito priključila. Ukrajina je ruske pogoje že zavrnila.

Scholz je v parlamentu prav tako zatrdil, da bo vlada proračun za prihodnje leto sprejela do konca meseca, pri čemer natančnega datuma ni podal. Parlament o proračunu običajno razpravlja po poletnih počitnicah. “Ta časovni razpored pa ne bo moten,” je zatrdil kancler.

Pogovori med koalicijskimi partnerji o proračunu so se zataknili pri t. i. dolžniški zavori, ki letno novo zadolževanje omejuje na 0,35 odstotka bruto domačega proizvoda za potrebe pokrivanja strukturnega primanjkljaja. Vladajoči levosredinski socialdemokrati (SPD) se zavzemajo za ukinitev zavore, čemur pa nasprotujejo liberalci (FDP).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje