Nato se približuje ruski meji: “Finska pošilja sporočilo Rusiji”

Svet 27. Sep 202417:39 1 komentar
Finski minister za obrambo Antti Hakkanen
Foto: Emmi Korhonen/REUTERS

Finska namerava novo poveljstvo kopenskih sil Nata v državi namestiti manj kot 200 kilometrov od meje z Rusijo, s čimer svoji vzhodni sosedi "pošilja sporočilo", je sporočilo finsko obrambno ministrstvo.

Na predlog ministrstva bi se poveljstvo Natovih sil nahajalo v mestu Mikkeli, ki je približno 300 kilometrov oddaljeno od Sankt Peterburga.

Finski obrambni minister Antti Hakkanen je na novinarski konferenci dejal, da bo novi sedež poveljstva kopenskih sil Nata v Mikkeliju, kjer je že sedež poveljstva finskih obrambnih sil. Po poročanju finske televizije MTV je bil predlog ministrstva že potrjen.

Mikkeli je eno od finskih mest, ki je najbliže 1.340 kilometrov dolgi meji z Rusijo, od ruske metropole Sankt Peterburg pa je oddaljeno kakih 300 kilometrov, navajajo finski mediji.

Finska je lani postala 31. članica zveze Nato, s čimer se je v luči ruske agresije proti Ukrajini po več desetletjih odpovedala nevtralnosti.

“Finska pošilja sporočilo Rusiji, da smo polnopravna članica Nata in da ima Nato zelo močno vlogo tudi pri obrambi Finske,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Hakkanen.

Novo poveljstvo kopenskih sil (MC-LCC) bo delovalo pod okriljem Natovega poveljstva v ameriškem Norfolku, ki nadzira atlantsko in arktično regijo. Po besedah Hakkanena bo na sedežu zaposlenih nekaj deset ljudi iz različnih držav članic Nata.

Obrambni ministri Nata so junija prižgali zeleno luč temu, da bo Finska gostila poveljstvo MC-LCC in večnacionalne prednje kopenske sile (FLF). Podrobnosti o silah FLF, nameščenih v več državah na Natovem vzhodnem krilu, bodo objavljene kasneje, je še dejal obrambni minister.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje