Nato Ukrajini začelo dobavljati dolgo pričakovana bojna letala

Svet 10. Jul 202417:52 6 komentarjev
F-16
F-16 (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken je ob robu vrha zveze Nato zatrdil, da je zavezništvo Ukrajini začelo dobavljati vojaška letala F-16. S tem Zahod po njegovih besedah ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu pošilja sporočilo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki že od začetka vojne poziva Nato k dobavi sodobnih bojnih letal, je pošiljko pozdravil, a dodal, da bi Ukrajina potrebovala še več takšnih letal.

Članice zveze Nata so Ukrajini začele dobavljati vojaška letala F-16, je danes ob robu vrha zavezništva v Washingtonu povedal ameriški državni sekretar Antony Blinken. “Medtem ko govorimo, je dobava letal F-16 Ukrajini v teku, in sicer iz Danske in Nizozemske,” je povedal na pogovoru ob robu vrha Nata v ameriški prestolnici.

“Ta letala bodo letos poleti letela po ukrajinskem nebu, da se bo lahko Ukrajina še naprej učinkovito branila pred rusko agresijo,” je še dejal. Poudaril je, da Zahod s tem sporočilo pošilja tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. “Če bo vztrajal, se bo škoda za Rusijo in njene interese samo še bolj poglabljala,” je poudaril ameriški zunanji minister.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahodne države praktično od začetka ruske agresije na njegovo državo pred več kot dvema letoma poziva tudi k dobavi sodobnih bojnih letal. V odzivu na družbenih omrežjih je zapisal, da bo dobava omenjenih letal pripomogla k hitrejšemu koncu vojne. “Letala F-16 približujejo pravičen in trajen mir,” je dejal.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski avgusta leta 2023 v letalu F-16 (Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS)

Zelenski: Ukrajina potrebuje vsaj 128 bolnih letal

Ameriški predsednik Joe Biden je avgusta lani zavezniškim državam dal zeleno luč za dobavo v ZDA izdelanih letal Ukrajini, zdaj pa so jih začele tudi dobavljati. Kot je danes ob robu vrha Nata dejal Zelenski, se sicer razpravlja le o desetih ali dvajsetih letalih, kar pa po njegovi oceni ne bo zadostovalo. “Tudi če jih bo 50, to še ni nič. Rusi jih imajo 300,” je izpostavil ukrajinski predsednik in ocenil, da dokler Ukrajina ne bo imela vsaj 128 bojnih letal, na nebu ne bo mogla konkurirati Rusiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nadaljnja vojaška pomoč Ukrajini je sicer ena od osrednjih tem tridnevnega zasedanja voditeljev članic zveze Nato, ki ga v ameriški prestolnici gosti Biden. Že pred začetkom vrha je več članic napovedalo tudi dobavo sistemov zračne obrambe Kijevu.

Za dobavo letal F-16 Ukrajini se je odločila tudi Norveška, kar je premier skandinavske države Jonas Gahr Store napovedal že avgusta lani med obiskom v Kijevu. Danes je nato ob robu vrha v Washingtonu sporočil, da bodo z dobavami začeli še letos. “V kombinaciji s sistemi zračne obrambe bodo bojna letala ključnega pomena za obrambo Ukrajincev pred ruskimi zračnimi napadi,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje