Nekatera nemška podjetja zaposlenim omogočajo delo s počitniških destinacij

Gospodarstvo 09. Apr 202312:46 komentar
delo, dopust
Profimedia

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave ugotavlja, da Nemci le počasi sprejemajo nove oblike dela. Možnost dela s počitniških destinacij svojim zaposlenim omogoča osem odstotkov nemških podjetij.

Nemci le počasi sprejemajo nove oblike dela. Možnost dela s počitniških destinacij svojim zaposlenim omogoča le osem odstotkov nemških podjetij, v nekaterih od teh primerov pa zaposleni delajo manj od osem ur. Tovrstne možnosti so sicer pomembne za pridobivanje kvalificirane delovne sile, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo.

V storitvenih dejavnostih delo zaposlenim s počitniških lokacij omogoča deset odstotkov podjetij, v predelovalni industriji osem odstotkov, v trgovini pa dva odstotka, je razvidno iz ta teden objavljene Ifove raziskave.

Glede na njihove podatke sicer možnost tovrstnega dela v podjetjih, kjer je na voljo, skupaj koristi le 3,3 odstotka delovne sile. Čas trajanja dela s počitniške destinacije pa se razteza od nekaj dni do več mesecev.

“Ta oblika dela ni izvedljiva v vsakem poklicu, bo pa postala bolj razširjena tam, kjer se je uveljavilo delo od doma,” je raziskavo pospremila Julia Freuding iz Ifa.

Ifo je sicer raziskoval tudi dolžino dopustov. Okoli ena četrtina anketiranih podjetij v Nemčiji tako zaposlenim nudi enoletno odsotnost z dela, v 59 odstotkih pa to sploh ni mogoče. Podatki kažejo še, da se možnost za tak dopust povečuje z velikostjo podjetja.

Podjetja pa skoraj po vsej Nemčiji nudijo dopust za izobraževanje; zeleno luč za to je prižgana v 59 odstotkih podjetij v državi, največ posluha za to imajo delodajalci v zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska, kjer je ta delež 88-odstoten. Najmanjša pa sta deleža na Saškem (31 odstotkov) in Bavarskem (40 odstotkov).

Delavcev, ki koristijo to možnost, je 3,5 odstotka, so še navedli v Ifu.