Nekdanja vladajoča poljska stranka zaradi zlorab ob več milijonov subvencij

Svet 29. Avg 202419:50 0 komentarjev
Poljska
Jaroslaw Kaczynski (Foto: Kacper Pempel/REUTERS)

Nekdanja vladajoča poljska konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) bo zaradi zlorabe javnih sredstev za financiranje kampanje pred parlamentarnimi volitvami oktobra lani prikrajšana za velik del državnih subvencij. Poljska volilna komisija je sporočila, da se je zaradi nepravilnosti odločila zavrniti poročilo o prihodkih stranke.

Volilna komisija je odločila, da zavrne poročilo volilnega odbora PiS o prihodkih, odhodkih in finančnih obveznostih, je novinarjem danes dejal predsednik komisije Sylwester Marciniak in nakazal, da se bodo državne subvencije za to stranko posledično zmanjšale za deset milijonov zlotov (2,3 milijona evrov) od zneska, ki je bil stranki dodeljen za kampanjo pred zadnjimi volitvami.

Stranka, ki je sedaj v opoziciji, tudi tvega izgubo subvencij, namenjenih za obdobje do naslednjih parlamentarnih volitev, če se ne bo uspešno pritožila na odločitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju poljskih medijev bi lahko PiS, katere predsednik je Jaroslaw Kaczynski, izgubila okoli 57 milijonov zlotov (13,3 milijona evrov) oziroma večji del svojih subvencij.

Nekdanji poljski premier odločitev označil za sramoto

Nekdanji poljski premier Mateusz Morawiecki, ki prihaja iz PiS, je odločitev označil za sramotno in obljubil, da se bodo na odločitev pritožili. “Gre za predsedniške volitve naslednje leto. Sedanja vlada nas želi oslabiti, ker se boji poraza,” je Morawiecki dejal na družbenem omrežju X.

PiS je vladala osem let, preden je izgubila oblast po oktobrskih volitvah, vendar ostaja največja posamezna stranka v parlamentu.

Zavezništvo premierja Donalda Tuska je po prevzemu oblasti oktobra lani obljubilo, da bo PiS morala odgovarjati zaradi domnevne zlorabe državnih sredstev za svojo volilno kampanjo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!