Nekdanji minister dva tedna po odstopu zasedel visok položaj v iranski vladi

Svet 27. Avg 202418:58 1 komentar
Mohammad Džavad Zarif
Mohammad Džavad Zarif (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanji iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif se je dva tedna po odstopu danes vrnil v vlado reformističnega iranskega predsednika Masuda Pezeškiana na položaj podpredsednika države za strateške zadeve. Na družbenem omrežju X je potrdil, da se je po posvetih s predsednikom vrnil na položaj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Po posvetovanjih s predsednikom in po njegovem pisnem ukazu bom še naprej opravljal svoje naloge podpredsednika za strateške zadeve,” je zapisal Mohamed Džavad Zarif, čigar odstop je v Iranu sprožil burno razpravo. Pozdravil je tudi novo vlado, ki jo je 21. avgusta potrdil parlament, in se danes udeležil prvega srečanja nove vlade z iranskim vrhovnim voditeljem ajatolo Ali Hamenejem.

Zarif je s položaja protestno odstopil po samo enajstih dneh na položaju zaradi razlik s Masudom Pezeškianom pri oblikovanju vlade, ki je bila po njegovi oceni preveč konservativna.

Med uspešno predsedniško kampanjo, v kateri je reformist Pezeškian julija v drugem krogu premagal skrajno konservativnega Saida Džalilija, je bil namreč Zarif njegova desna roka in je zaradi priljubljenosti med volivci imel tudi ključno vlogo pri njegovi zmagi. Bil je tudi eden glavnih tvorcev politike nove vlade.

Zarif je bil med letoma 2013 in 2021 zunanji minister v zmerni vladi predsednika Hasana Rohanija. Znan je po tem, da je bil glavni iranski pogajalec ob podpisu iranskega jedrskega sporazuma leta 2015 s šestimi svetovnimi silami. Sporazum, s katerim so islamski republiki želeli preprečiti razvoj jedrskega orožja, je propadel, potem ko je leta 2018 takratni predsednik ZDA Donald Trump iz njega enostransko umaknil ZDA in znova uvedel sankcije proti Iranu.

Konservativci, ki Zarifu očitajo, da je ob sklenitvi sporazuma prestopil meje dopustnega, so sicer odločno nasprotovali njegovemu imenovanju za podpredsednika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje