Nekdanji šef izraelskih obveščevalcev naj bi grozil tožilki mednarodnega sodišča

Svet 29. Maj 202412:25 0 komentarjev
Benjamin Netanjahu in Josi Koen
Benjamin Netanjahu in Josi Koen (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanji direktor izraelske zunanje obveščevalne službe Mosad Josi Koen naj bi izvajal pritisk na nekdanjo glavno tožilko Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Fatou Bensouda, naj opusti preiskavo o izraelskih zločinih nad Palestinci, je v torek razkril britanski časnik Guardian.

Guardian je ugotovitve o pritisku na ICC objavil v poročilu, ki ga je pripravil skupaj z izraelsko-palestinskim portalom +972 in portalom v hebrejščini Local Call.

V poročilu, ki se sklicuje na neimenovane uradnike v Izraelu in pri ICC, piše, da je imel Koen med letoma 2017 in 2021 pogoste pogovore s tedanjo glavno tožilko ICC, v katerih jo je skušal tudi z grožnjami prepričati, naj ne preiskuje Izraela.

Trije dobro obveščeni izraelski viri so povedali, da je Koen dobil dovoljenje z “visoke ravni”, da deluje kot neuradni zastopnik premierja Benjamina Netanjahuja, njegov cilj pa je bil ali kompromitirati Bensoudo ali jo prisiliti, da izpolni zahteve Izraela.

Koen je bil v stikih z Bensoudo v letih pred njeno odločitvijo, da začne uradno preiskavo domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na zasedenih palestinskih ozemljih. Preiskava, ki se je začela leta 2021, je dosegla vrhunec prejšnji teden, ko je naslednik Bensoude Karim Khan zahteval izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh voditeljev gibanja Hamas zaradi suma vojnih zločinov v napadu na Izrael in ofenzivi na območju Gaze.

Koen najprej uporabil pogajalsko taktiko “dobrega policista”

Koen in Bensouda sta se glede na ugotovitve poročila prvič srečala na varnostni konferenci v Münchnu leta 2017, zatem pa še dvakrat. Kot so navedli viri časnika, je Koen najprej uporabil pogajalsko taktiko “dobrega policista”. Ker ni bila uspešna, je prešel na grožnje in manipulacije.

Med drugim naj bi ji med pogovori pokazal fotografijo soproga in omenil, da bi preiskava lahko škodovala njeni družini in karieri. Po navedbah več neimenovanih predstavnikov ICC ji je tudi sporočil, da bi morala pomagati Mosadu in mu dovoliti, da “poskrbi zanjo”.

Poročilo medijev tudi ugotavlja, da se je Izrael v operaciji proti Bensoudi uskladil s tedanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki je proti nekdanji tožilki ICC uvedel sankcije spričo nadaljevanja preiskave ameriških vojakov zaradi domnevnih vojnih zločinov v Afganistanu in Izraela na palestinskih ozemljih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!