Nekdanji šef modnega giganta aretiran zaradi trgovanja s spolnimi uslugami

Svet 22. Okt 202418:46 0 komentarjev
Mike Jeffries
Mike Jeffries na vrhuncu svoje moči v 90-ih. (Foto: PROFIMEDIA)

Na podlagi obtožb o trgovanju s spolnimi uslugami so aretirali Mika Jeffriesa, nekdanjega dolgoletnega direktorja ameriškega modnega giganta Abercrombie & Fitch. Preiskava se je začela lani, ko so mnoge domnevne žrtve spregovorile o tem, da sta jih Jeffries in njegov partner na svojih dogodkih spolno izkoriščala in zlorabljala.

Nekdanjega izvršnega direktorja modnega giganta Abercrombie & Fitch Mika Jeffriesa, njegovega partnerja Matthewa Smitha in več domnevnih sostorilcev so v torek zjutraj aretirali na podlagi obtožb o spolni trgovini, poroča BBC.

Kot vodja enega najbolj znanih trgovcev z oblačili na svetu je Jeffries uporabljal svojo moč, bogastvo in vpliv za izkoriščanje moških za lastno spolno zadovoljstvo in spolno zadovoljstvo svojega partnerja, je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal okrožni tožilec v newyorškem okrožju Brooklyn Breon Peace.

Pri tem je Jeffries po njegovih besedah izkoristil privlačnost blagovne znamke Abercrombie, ki so jo mladi moški videli kot vstopnico za uspeh v manekenski industriji. Med letoma 2008 in 2015 naj bi zlorabili najmanj 15 ljudi, trdi Peace. Državno tožilstvo zahteva sojenje Jeffriesu, njegovemu tedanjemu partnerju in še eni osebi.

Odvetniki Jeffriesa in Smitha so v preteklosti sicer trdili, da sta oba nedolžna. Jeffriesov odvetnik obtožb tudi danes ni želel komentirati – in jih za medije tudi ne namerava. Na novico o aretaciji svojega dolgoletnega direktorja se niso želeli odzvati niti v podjetju Abercrombie & Fitch.

Abercrombie & Fitch
Foto: PROFIMEDIA

FBI je preiskavo začel lani, po tem ko je BBC razkril, da sta Mike Jeffries in njegov partner spolno izkoriščala in zlorabljala moške na dogodkih, ki sta jih gostila v svojih newyorških rezidencah in hotelih po svetu.

Preiskava BBC je nato odkrila še, da je šlo za zapleteno operacijo, ki je vključevala več posrednikov in omrežje rekruterjev, ki so moške novačili za tovrstne dogodke. V New Yorku je bila vložena civilna tožba, ki je Jeffriesa in Smitha bremenila trgovanja s spolnimi uslugami, posilstva in spolne zlorabe, modnega velikana Abercrombie & Fitch pa financiranja operacij spolne trgovine, češ da jo je Jeffries finančno omogočal v obdobju dveh desetletij, ko je podjetje vodil.

Domnevne žrtve so pred dogodki podpisale sporazume o zaupnosti. Na nekatere so izvajali tudi pritisk ter jim dajali alkohol, viagro in sredstva za sproščanje mišic. Večkrat je prišlo do spolnega stika brez privolitve, je še navedel tožilec.

Ameriška zakonodaja kot eno od dejanj trgovanja s spolnimi uslugami opredeljuje to, da storilec z nasiljem, prisilo ali prevaro žrtev pripravi do tega, da potuje v drugo državo oziroma zvezno državo ter ima tam spolne odnose v zameno za denar.

“Aretacije so ogromen prvi korak proti pravici za mnoge žrtve, ki so bile izkoriščene in zlorabljene skozi to spletko trgovanja s spolnimi uslugami, ki je pod krinko, ki jo je zagotavljal Abercrombie, delovala mnogo let,” je za BBC povedal Brad Edwards, zastopnik nekaterih domnevnih žrtev.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!