Nekdanji voditelj Katalonije ni več obtožen upora

Svet 12. Jan 202315:42 0 komentarjev
Carles Puigdemont
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Špansko vrhovno sodišče je omililo obtožnico proti nekdanjemu voditelju Katalonije Carlesu Puigdemontu. Ne grozi mu več 15 let zapora, temveč le še štiri.

Špansko vrhovno sodišče je danes omililo obtožnico proti nekdanjemu katalonskemu voditelju Carlesu Puigdemontu, v kateri mu ne očitajo več kaznivega dejanja upora, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obtožnico so vložili po referendumu o neodvisnosti Katalonije leta 2017, ki mu je sledila najhujša politična kriza v državi v več desetletjih.

Poteza sledi decembrski reformi španskega kazenskega zakonika, s katero so kaznivo dejanja upora nadomestili z obtožbo javnega nereda, za katero so predvidene milejše kazni. Obenem so z njo znižali tudi kazen za zlorabo javnih sredstev. Puigdemontu sedaj namesto 15 grozi največ štiri leta zaporne kazni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obe kaznivi dejanji, tako upora kot zlorabe javnih sredstev, so španske oblasti uporabile proti katalonskim voditeljem, ki so leta 2017 organizirali referendum o neodvisnosti Katalonije. Glasovanje, ki mu je sledila enostranska razglasitev katalonske samostojnosti, so v Madridu označili za nezakonito.

Puigdemont, ki je odigral ključno vlogo pri izvedbi referenduma in v tistem času vodil katalonsko vlado, je kasneje zbežal v Belgijo, kjer živi še danes, od leta 2019 pa je tudi poslanec Evropskega parlamenta. Bruselj je doslej zavračal zahtevo Madrida po njegovi izročitvi.

Več drugih separatističnih voditeljev so španske oblasti obsodile na dolgoletne zaporne kazni, a jih je nato leta 2021 premier Pedro Sanchez pomilostili.

Analitiki menijo, da je namen reforme kazenskega zakonika pridobiti podporo katalonskih separatistov pred splošnimi volitvami, ki bodo še letos. Desna opozicijska Ljudska stranka (PP) jo je obsodila kot “prilagojeno obsojencem”, kritični pa so bili tudi nekateri Sanchezovi socialisti, navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!