Nemčija deportirala še 36 ljudi, večina jih prihaja iz Srbije in s Kosova

Svet 19. Sep 202413:01 11 komentarjev
Enter Air
Letalo letalske družbe Enter Air (Foto: PROFIMEDIA)

Po poročanju več tujih medijev naj bi nemške oblasti v torek v Srbijo in Severno Makedonijo deportirale 36 ljudi. Večinoma gre za osebe z zavrnjeno prošnjo za politični azil, med njimi so tudi obsojeni kriminalci.

Včeraj je iz Hamburga do Beograda in Skopja poletelo letalo, na katerem je bilo 36 ljudi. Po poročanju nemškega časnika Bild je bila večina potnikov državljanov Srbije in Kosova, ki so jim v Nemčiji zavrnili pravico do političnega azila.

Čarterski polet, ki ga je izvedlo poljsko podjetje Enter Air, je najela najsevernejša nemška zvezna dežela Schleswig-Holstein. Nemški mediji zato domnevajo, da je bila večina tujcev registrirana in deportirana iz te dežele.

Polet na Zahodni Balkan ni pritegnil tolikšne pozornosti kot nedavna deportacija 28 Afganistancev, ki jo je več organizacij za človekove pravice označilo za sporno – ne le zato, ker nemška vlada nima diplomatskih stikov s talibansko vlado v Kabulu, ampak tudi zaradi slabih razmer v državi.

Drugi razlog za nekoliko tišjo deportacijo pa je dejstvo, da so nemške oblasti samo v prvih treh mesecih letošnjega leta v Srbijo in Kosovo izgnale že 795 ljudi, poroča DW, in deportacije označuje za “rutinske”.

Organizacije za človekove pravice pa ob tem opozarjajo, da tudi stanje na Zahodnem Balkanu ni rožnato. Ker so bile leta 2014 razglašene za varne, pa je mogoče državljane teh držav iz Nemčije izgnati po skrajšanih postopkih preverjanja. Na drugi strani pa državljani lažje dobijo zaposlitev v Nemčiji.

V zadnjih letih se je močno povečal pritisk na zvezno vlado v Nemčiji, naj izpolni svoje obljube o zaostritvi deportacije oseb, ki nimajo pravice do bivanja v Nemčiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje