Nemčija namerava zaradi porasta napadov z noži prepovedati daljša rezila

Svet 12. Avg 202418:38 4 komentarji
V Nemčiji naj bi po napovedi ministrice za notranje zadeve Nancy Faeser prepovedali nositi nože z rezili, daljšimi od šestih centimetrov
V Nemčiji naj bi po napovedi ministrice za notranje zadeve Nancy Faeser prepovedali nositi nože z rezili, daljšimi od šestih centimetrov. (Foto: PROFIMEDIA)

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je danes predstavila enega od ukrepov, s katerimi se vlada namerava soočiti s porastom napadov z nožem v državi. Med drugim naj bi v javnosti prepovedali nositi nože z rezili, daljšimi od šestih centimetrov. Ob tem je Faeser izpostavila tudi, da je nevarnost islamističnega terorizma v državi visoka.

Kot je v Kölnu dejala nemška notranja ministrica Nancy Faeser, ji ni jasno, zakaj bi moral imeti kdorkoli pri sebi nož z rezilom, daljšim od šestih centimetrov. Doslej je bilo sicer v Nemčiji v javnosti dovoljeno nositi nože z rezili do 12 centimetrov. “To je majhen nož za sadje, če kam potujete in želite imeti piknik. Vendar je to vse, kar ‘potrebujete’,” je dejala o predlagani novi dolžini.

Ministrica si prizadeva tudi za druge ukrepe na tem področju, vključno s splošno prepovedjo rokovanja z avtomatskimi preklopnimi noži. Spremembe zakonodaje naj bi vlada predstavila v kratkem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Faeser je sporočila še , da je nevarnost islamističnega terorizma v državi vztrajno visoka. Ob tem je omenila dogajanje v sosednji Avstriji, kjer so tamkajšnji organi minuli teden preprečili načrt za napad na koncertu ameriške pevke Taylor Swift na Dunaju. “Islamistične teroristične organizacije, pa tudi posamezni islamistični storilci, ki se pogosto radikalizirajo večinoma sami, so nevarnost, ki obstaja ves čas,” je poudarila.

Tako kot v Veliki Britaniji so tudi v Nemčiji v zadnjem času zabeležili močno povečanje števila napadov z noži.

V začetku julija je denimo v bližini Nürnberga moški z nožem napadel tri policiste. Mesec dni pred tem je bil v Mannheimu v napadu z nožem ranjen član skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). V istem mestu je nekaj dni prej po napadu z nožem na shodu s protiislamsko vsebino umrl policist.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje