Nemčija v boj proti ekstremizmu s strategijo izobraževanja

Svet 22. Maj 202417:07 0 komentarjev
nemška zastava
PROFIMEDIA

Nemška zvezna vlada je danes objavila novo strategijo boja proti ekstremizmu. Več kot 50-stranski dokument z naslovom Skupaj za demokracijo in proti ekstremizmu predvideva povečanje podpore zvezne vlade za izobraževanje in doseganje skupin prebivalstva, ki izražajo nezaupanje v demokratične procese ali imajo priseljensko ozadje.

Strategija se osredotoča na dve težje dosegljivi skupini prebivalstva: na ljudi, ki še niso našli priložnosti za angažiranje v demokratičnih procesih, in na tiste, ki imajo do demokracije skeptičen ali odklonilen odnos. Ob tem se zavzema za podporo izobraževalnim dejavnostim v skupnostnem in neformalnem okolju, kjer težje dosegljive skupine prebivalstva delajo in živijo. Izobraziti jih želijo v zanje dostopnem in privlačnem jeziku, dokument povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Dokument s podnaslovom Strategija zvezne vlade za močno in odporno demokracijo ter odprto in raznoliko družbo je dostopen na spletnih straneh nemškega zveznega ministrstva za notranje zadeve.

Med drugim ugotavlja, da sta desničarski ekstremizem in terorizem še naprej največji grožnji demokratični skupnosti, in hkrati priznava, da visoko stopnjo ogroženosti predstavlja tudi v nasilje usmerjeni levičarski ekstremizem proti dejanskim ali domnevnim desničarskim skrajnežem.

Omenjena strategija ni prva, ki jo je nemška zvezna vlada pripravila v boju proti političnemu ekstremizmu. Leta 2016 so pripravili dokument Strategija preprečevanja ekstremizma in promocije demokracije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!