Nemška koalicija le dosegla dogovor o proračunu: predvideno zvišanje za obrambo

Svet 05. Jul 202413:56 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

Nemška vladna koalicija je po več tednih napornih pogajanj dosegla dogovor o proračunu za prihodnje leto. Kot je po pogovorih sporočil kancler Olaf Scholz, bo vlada o osnutku proračuna odločala sredi meseca. Ta med drugim predvideva zvišanje obrambnih izdatkov in ohranja t. i. dolžniško zavoro, ki omejuje zadolževanje vlade.

Koalicija je dogovor glede zveznega proračuna za leto 2025 davi dosegla po dolgih pogajanjih med socialdemokratom (SPD) Olafom Scholzem, gospodarskim ministrom Robertom Habeckom iz Zelenih in finančnim ministrom Christianom Lindnerjem iz vrst liberalcev (FDP), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je po pogajanjih v Berlinu danes dejal Scholz, je zvezna vlada zdaj zaključila razpravo o osnutku proračuna za leto 2025, kabinet pa bo o njem odločal 17. julija. Hkrati bo vlada odločala tudi o rebalansu proračuna za leto 2024.

Scholz pričakuje, da bodo s tem proračunom spodbudili rast in stabilnost v negotovih časih. Koalicija je namreč dosegla tudi dogovor o svežnju ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti. Kot pomembno točko dogovora je izpostavil tudi povečanje izdatkov za obrambo, čeprav zahteve obrambnega ministra Borisa Pistoriusa po povečanju za več kot šest milijard evrov prihodnje leto ne bodo izpolnjene, poroča dpa.

Po besedah Scholza bo od leta 2028 redni obrambni proračun obsegal 80 milijard evrov, da bi še naprej zagotavljali dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) v skladu z zavezami držav članic zveze Nato.

Olaf Scholz
Foto: Annegret Hilse/REUTERS

Dogovor o zveznem proračunu za prihodnje leto in finančnem načrtu do leta 2028 določa tudi, da se ohrani t. i. dolžniško zavoro, ki letno novo zadolževanje omejuje na 0,35 odstotka BDP za potrebe pokrivanja strukturnega primanjkljaja, razen v izjemnih okoliščinah. To fiskalno pravilo ni bilo v uporabi v času pandemije covida-19 in energetske krize, ki jo je sprožil ruski napad na Ukrajino.

V ospredju proračunskih pogajanj je bila tudi zahteva Lindnerja po skoraj 30 milijardah evrov prihrankov, ki bi vključevala varčevanje na račun socialnih izdatkov, čemur pa sta nasprotovali stranki SPD in Zeleni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslanci bodo o proračunu začeli razpravljati septembra, sprejeli pa bi ga lahko novembra ali decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje