Nemška opozicija za zaostrovanje migracijske politike, Scholz bo razmislil

Svet 27. Avg 202415:52 > 18:19 5 komentarjev
Olaf Scholz
Foto: PROFIMEDIA

Nemška opozicija meni, da bi država morala zaostriti migracijsko politiko, kar so predlagali kanclerju Olafu Scholzu. Slednji ni takoj izrazil odobravanja, a se je strinjal, da bo predlogu razmislil in se odzval.

Vodja nemške opozicije Friedrich Merz iz desnosredinske Krščansko-demokratske unije (CDU) je na današnjem srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzom dejal, da bi CDU skupaj s socialdemokrati (SPD) morala zaostriti migracijsko politiko. Predlog je podal v luči smrtonosnega napada z nožem v Solingenu.

Merz je le nekaj dni po smrtonosnem napadu z nožem, v katerem so umrli trije ljudje, osem jih je bilo ranjenih, predlagal zaostrovanje migracijske politike.

“Nadzorovati in omejiti moramo prehajanje nemških državnih mej,” je dejal Merz in dodal, da bi morala vladna SPD pri tem sodelovati z opozicijsko CDU. Kancler ni takoj izrazil odobravanja, vendar se je strinjal, da bo predlogu razmislil in se odzval, je srečanje povzel Merz.

“To je ponudba opozicije vladi ali vsaj tistim delom vlade, ki so pripravljeni pri tem sodelovati,” je še dejal Merz.

Dodal je, da bi moral biti dogovor dosežen v prvem tednu naslednjega zasedanja bundestaga, spodnjega doma nemškega parlamenta, ki se začne 9. septembra.

Napadalec je na festivalu v Solingenu v petek do smrti zabodel tri ljudi, še osem jih je bilo ranjenih. Umrla sta dva moška, stara 67 in 57 let, ter 56-letna ženska. Napadalec je 26-letni sirski državljan, ki bi ga morali lani deportirali v Bolgarijo, saj so njegovo prošnjo za azil v Nemčiji zavrnili. Napad v Solingenu je v Nemčiji razvnel razprave o migracijski politiki in deportacijah, nemški kancler pa je napovedal zaostritev zakonodaje o orožju in okrepitev boja proti nezakonitim migracijam.

Nemška stroka: izolacionizem in nacionalizem ogrožata turistični sektor

Da naraščajoči izolacionizem in nacionalizem ogrožata nemški turistični sektor, sta danes posvarili nemški gospodarski združenji Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) in Deutscher ReiseVerband (DRV) ter pozvali k večji gostoljubnosti.

Kot sta v skupni izjavi, danes predstavljeni na turističnem dogodku v Weimarju, poudarili združenji, je le odprta Nemčija privlačna popotniška destinacija.

V DZT in DRV so ostro zavrnili vse oblike desničarskega ekstremizma in nehumanih ideologij. “Ne bomo tolerirali antidemokratičnih sil, ki ustvarjajo vzdušje nevarnosti, strahu in sovraštva,” so podčrtali. Tako kot želijo biti Nemci dobrodošli v tujini, se morajo tudi mednarodni obiskovalci počutiti dobrodošle v Nemčiji, so navedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje