Nemška zdravnica o svoji plači: Malo mi je neprijetno, da toliko zaslužim

Svet 28. Okt 202416:19 4 komentarji
zdravnik
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Zdravnica iz Nemčije, ki ima svojo ordinacijo z veliko pacienti, je v intervjuju za Stern razkrila, koliko zasluži. Na teden naredi med od 60 do 70 delovnih ur, v kar ni všteto še delo ob koncih tedna.

70-letna zdravnica, ki je tik pred upokojitvijo, je v pogovoru za nemški Stern povedala, da se dobro zaveda, da spada v višji dohodkovni razred. Na mesec namreč zasluži okoli 14.660 evrov bruto oziroma skoraj 6.800 neto. “Vem, da s 6.800 evri na mesec spadam v višji dohodkovni razred in sem skoraj v zadregi ob tem, koliko zaslužim,” je dejala zdravnica, ki se ob tem ni želela identificirati z denarjem. Kot otrok je namreč odraščala skromno, je pa trdo delala, da je dosegla, kar ima danes.

V intervjuju, ki ga povzema N1 Hrvaška, je še dejala, da je zelo hvaležna, da lahko živi udobno. “Se mi zdi moj visoki dohodek pošten? Na to vprašanje zelo težko odgovorim. Veliko sem delala in prevzemala odgovornosti za življenje ljudi. Iz tega razloga bi rekla, da se mi zdi primerno, da zaslužim veliko. Toda, ali je to pošteno? Veliko mojih pacientov prav tako dela 24 ur na dan, v geriatrični negi, na letališču, v administraciji. Tudi ti ljudje prevzemajo odgovornost in v svoje delo vlagajo čas in energijo. Je pošteno, da so slabše plačani od mene? Ne, seveda ne.”

Zato se zdravnica zavzema za davek na premoženje in boljše zakone o dedovanju. Na leto v dobrodelne namene donira okoli 20.000 evrov.

Po podatkih nemške zvezne agencije za zaposlovanje povprečna plača v Nemčiji znaša 3.646 evrov bruto. Moški še vedno zaslužijo okoli 365 evrov več kot ženske. Poleg spola so velike razlike tudi med poklici. Medicinska sestra na geriatričnem oddelku tako denimo zasluži 3.611 evrov bruto, pek 2.566 evrov bruto, bančna uslužbenka 5.235 evrov bruto, voznik avtobusa 2.797 evrov bruto, frizer 1.881 bruto, osnovnošolski učitelj 4.604 bruto, bolničar v reševalni službi 3.759 evrov bruto, pilot zasluži nad 6.750 evrov bruto, zavarovalniški agent pa 5.005 evrov bruto, še piše N1 Hrvaška.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje