Nemški kancler Scholz se podaja v boj za nov kanclerski mandat

Svet 24. Jul 202416:30 2 komentarja
Olaf Scholz na svoji redni poletni novinarski konferenci v Berlinu
Olaf Scholz na svoji redni poletni novinarski konferenci v Berlinu (Foto: Nadja Wohlleben/REUTERS)

Nemški kancler Olaf Scholz bo na parlamentarnih volitvah, ki bodo potekale 28. septembra 2025, ponovno kandidiral za nov kanclerski mandat. Zaupanje nemške javnosti v Scholza je sicer krhko, prav tako je v času mandata že nekajkrat prišlo do razhajanj znotraj koalicije z Zelenimi in liberalci (FDP).

Olaf Scholz je danes na svoji redni poletni novinarski konferenci v Berlinu sporočil, da namerava jeseni prihodnje leto znova kandidirati za položaj nemškega kanclerja, čeprav njegova vladna koalicija med prebivalci Nemčije ne uživa ravno visoke priljubljenosti.

Socialni demokrati (SDP) s Scholzem na čelu so po zmagi na volitvah leta 2021 sestavili vlado skupaj z Zelenimi in liberalci (FDP), vendar je od takrat znotraj koalicije večkrat prišlo do razhajanj, med drugim glede podnebnih ukrepov in proračuna. Zaupanje nemške javnosti v Scholza in njegovo vlado so skrhali tudi odzivi na krize, ki so v zadnjih treh letih prizadele Nemčijo in Evropo, kot so denimo vojna v Ukrajini, posledična energetska kriza in visoka inflacija.

Podpora vsem trem vladajočim strankam v Nemčiji je tako že nekaj časa na nizki ravni, SPD je zelo slab rezultat dosegla tudi na junijskih evropskih volitvah, ko je prejela le 14 odstotkov glasov. Medtem pa je zrasla podpora nekdaj vladajoči Krščansko-demokratski uniji (CDU), pa tudi skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD).

Scholz kljub temu vztraja pri kandidaturi za kanclerja, čeprav nima enotne podpore niti znotraj lastne stranke, poroča dpa. Le tretjina članov SPD je prepričanih, da je Scholz pravi kandidat, veliko bi jih na tem položaju raje videlo trenutnega obrambnega ministra Borisa Pistoriusa.

Olaf Scholz na svoji redni poletni novinarski konferenci v Berlinu
Olaf Scholz (Liesa Johannssen/REUTERS)

Scholz je danes sicer menil, da “še nikoli ni bilo tako enotne SPD, kot je ta, ki ji je pred tremi leti uspelo zmagati na volitvah iz težkega izhodiščnega položaja”. Socialni demokrati so imeli namreč takrat prav tako nizko podporo, vendar jim je v zadnjem trenutku uspel preobrat.

Temu je deloma botrovala oslabljenost konservativnega tabora, ki brez nekdanje kanclerke Angele Merkel iz vrst CDU ni zmogel prepričati volivcev. Ob krepitvi podpore tako CDU kot skrajni desnici ter notranjih sporih v koaliciji pa je trenutno težko verjeti, da bo Scholz brez težav prišel do novega mandata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje