Nemški novinar po obisku Brionov začuden: Zakaj mnogi še vedno spoštujejo Tita?

Svet 23. Sep 202418:35 11 komentarjev
Brioni
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaške Brione je službeno obiskal novinar nemškega časopisa in si ogledal muzej in druge spomenike Josipu Brozu Titu. V članku, ki ga je napisal, se je začudeno vprašal, zakaj mnogi obiskovalci z Balkana še vedno tako spoštujejo nekdanjega voditelja Jugoslavije.

Tuje novinarje vedno znova zamikajo in pritegnejo hrvaški Brioni ter “misterij” okoli njihovega najbolj poznanega obiskovalca Josipa Broza Tita. Tokrat je zaradi pisanja reportaže otoke obiskal novinar nemškega časopisa Frankfurter Allgemeine Zeitung Andreas Lesti. Reportaži je nadel naslov Otok bahača.

Lesti je v reportaži Brione opisal kot filmske otoke, ki se zdijo kot od resničnosti izolirano skrivališče negativca iz filma o Jamesu Bondu. “Z vsemi obiskovalci se otok zdi kot zabaviščni park, posvečen zlikovcu iz filma o Jamesu Bondu, kjer je za turiste ohranjena megalomanija šestdesetih in sedemdesetih let,” je Brione opisal nemški novinar.

Kot so zapisali pri hrvaški izdaji portala Deutsche Welle, je avtor v članku naštel “državnike in despote”, ki so na Brionih obiskali Tita. Tako je naštel čilskega predsednika Salvadorja Allendeja, ki ga je pomotoma poimenoval za Argentinca, pa Fidela Castra, Nikito Hruščova in Moamerja Gadafija. Kot še piše DW, nemški novinar ni omenil zahodnonemškega kanclerja Willyja Brandta, s katerim je bil Tito v dobrih odnosih.

Portal ob tem izpostavi del besedila, v katerem Lesti opisuje Titov muzej na otoku. Novinar je ocenil, da prikazu “kulta o Titu” manjka zgodovinski kontekst. “Recimo to, da je Tito preganjal politične nasprotnike. Tega, da se je na drugem zaporniškem otoku kakih 80 kilometrov južneje – na Golem otoku – dogajalo mučenje, ne boste našli nikjer,” je v reportaži zapisal novinar.

“Zakaj mnogi obiskovalci otokov iz Srbije in Hrvaške še vedno spoštujejo Tita,” se je v reportaži vprašal avtor in odgovore poiskal pri nekdanji novinarki DW Lidiji Klasić. Ta je pojasnila, da so številni revni prebivalci Jugoslavije od šestdesetih let prejšnjega stoletja živeli precej bolje. To pa po njenih besedah pripomore k temu, da se nekateri še danes z nostalgijo vračajo k spominom, v katerih je tudi Tito.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje