Nemški obveščevalci: Rusija bi lahko do konca desetletja napadla Nato

Svet 16. Okt 202418:21 3 komentarji
Rusija
Vaja ruske protiteroristične enote (Foto: SPUTNIK/PROFIMEDIA)

Rusija bi lahko do konca desetletja napadla zvezo Nato, je na letnem zaslišanju nadzornega odbora nemškega Bundestaga dejala skupina tamkajšnjih obveščevalcev.

Skupina obveščevalcev je nemški zvezni parlament Bundestag opozorila pred agresivnimi dejanji Rusije. Konflikt z Ukrajino bi se po njihovih informacijah namreč lahko razširil na države zveze Nato, danes poroča portal Euronews. Kot pravi predsednik tamkajšnje zvezne obveščevalne službe Bruno Kahl, bi Rusija napad na Nato lahko izvedla do konca desetletja. Ob tem je dodal, da “smo, če nam je to všeč ali ne, neposredno v konfliktu z Rusijo”.

Vodja Zveznega urada za zaščito ustave Thomas Haldenwang je ob tem dejal, da so ruske dejavnosti v zadnjih mesecih dosegle alarmantne ravni. Vohunjenja in sabotaže so po njegovem v porastu, o čemer so v zadnjih mesecih poročali iz več evropskih držav.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je obtožbe po poročanju Euronewsa že zavrnil. Po njegovih navedbah Rusija ni nikoli premikala vojaških zmogljivosti proti državam članicam Nata.

Spomnimo, novi generalni sekretar Nata Mark Rutte je le nekaj dni po nastopu mandata v svojem prvem uradnem obisku odšel v Kijev, kjer je poudaril, da je “Ukrajina bližje članstvu v Natu kot kdaj koli prej”, na tej poti pa bo po njegovem vztrajala, “dokler ne bo postala članica” zveze. To po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ostaja tudi ključni cilj Kijeva.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje