Nemški politolog za N1: To je bil strahovit poraz za vodilne Socialne demokrate

Svet 02. Sep 202419:34 4 komentarji
Olaf Scholz na svoji redni poletni novinarski konferenci v Berlinu
Olaf Scholz (Foto: Liesa Johannssen/REUTERS)

Dve nemški deželi sta se obrnili skrajno desno. Čeprav gre za manjši deželi na vzhodnem delu Nemčije, se krepi pritisk na nemškega kanclerja Olafa Scholza, je v pogovoru za N1 ocenil nemški politolog Eckart Stratenschulte.

Včeraj sta dve nemški deželi izbirali nove predstavnike. V Turingiji so se prvič po koncu druge svetovne vojne odločili za skrajno desnico, v Saški je za dober odstotek zaostala na drugem mestu. S čim je Alternativa za Nemčijo (AfD) prepričala ti vzhodni deželi? Kaj to pomeni za prihajajoče volitve v zvezni parlament? Pa za trenutnega nemškega kanclerja Olafa Scholza? Pogovarjali smo se z nekdanjim direktorjem Evropske akademije v Berlinu in profesorjem političnih ved na Svobodni univerzi v Berlinu Eckartom Stratenschultejem.

“To je bil strahovit poraz za vodilne Socialne demokrate (SPD), ki vladajo v Berlinu. Čakata jih reorientacija in premislek, največ morajo narediti v zvezi s svojo migracijsko politiko. To je trenutno najbolj vroča tema v Nemčiji,” je za N1 povedal politolog. Čeprav migracije in priseljevanje beguncev iz tretjih držav niso posebej prizadeli Turingije in Saške, gre za deželi na vzhodu Nemčije, je spomnil. “Migracije so pomembne tudi v deželah, kjer jih načeloma ni,” je dodatno pojasnil razloge za (skorajšnjo) zmago desnice.

Ker gre za manjši nemški deželi – Turingija ima približno dva milijona prebivalcev, Saška pa štiri – izidi deželnih volitev verjetno ne bodo pomembno vplivali na izid prihajajočih volitev v zvezni parlament, je ocenil. “Ne moremo reči, da sta ta izida napoved za naslednje leto. Scholzeva stranka je v nekaterih vzhodnih deželah tradicionalno šibkejša. Kljub temu pa sta dodatni pritisk za kanclerja.”

Afd zastava
Zastava AfD (Foto: PROFIMEDIA)

Pred Scholzem še en pomemben preizkus

“Veliko bolj napete bodo volitve v Brandenburgu, ker gre za regijo, ki obkroža Berlin,” je ocenil politolog. Pred petimi leti so tam slavili SPD, morebiten poraz bi bil (še en) hud udarec – ne le za Scholza, ampak celotno stranko. “Če izgubijo, bo to zelo slabo za Scholza, podžgalo bo debate o njegovi prihodnosti, tudi znotraj njegove lastne stranke se lahko pojavijo dvomi in ugibanja, ali je še primeren,” je napovedal Stratenschulte.

Meni, da je trenutna podpora Scholzu znotraj SPD nekoliko ohola: “V tem trenutku ga vsi podpirajo in govorijo tisto, kar si Scholz želi slišati, a je samo vprašanje časa, kdaj se bo to spremenilo. Na naslednjih parlamentarnih volitvah bomo videli, ali te besede podpore držijo.”

Kot smo poročali, tako nemški demokrati (SPD) kot liberalci (FDP) trdijo, da ima Scholz njihovo podporo. Iz SPD so sporočili, da bo Scholz njihov kanclerski kandidat tudi v prihodnje.

Glede na javnomnenjske raziskave se tudi v Brandenburgu obeta zmaga AfD.

Ob analizi volilnih rezultatov je nemški politolog omenil tudi vsesplošni obrat v desno, ki je zajel Evropo. “Čeprav morda Turingija in Saška sami po sebi nimata veliko vpliva na nemško državno politiko, opozarjata na nagib v desno, ki ni zajel samo Nemčije, ampak tudi Belgijo, Italijo, Nizozemsko in seveda Madžarsko,” je opomnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje