Nenavadna ali izjemno spretna poteza Kamale Harris?

Magazin 08. Okt 202405:19 0 komentarjev
Kamala Harris na Call Her Daddy
Foto: Spotify/Call Her Daddy

Do ameriških volitev je le še slab mesec. Demokratsko kandidatko Kamalo Harris čakajo še številni televizijski intervjuji, a presenetljivo se je najprej pojavila na podkastu Alex Cooper. Podkast je izjemno priljubljen med mladimi ženskami, prav glasovi in angažma mladih ter žensk pa bi lahko bili na teh volitvah ključni.

Podkast Call Her Daddy, ki ga vodi Alex Cooper, je eden najuspešnejših podkastov na svetu. Lestvica iz leta 2023 ga uvršča na drugo mesto najbolj poslušanih podkastov na Spotifyu (na prvem mestu je bil v 2023 podkast The Joe Rogan Experience) in na prvo mesto med poslušalkami. Na teden si epizode njenega podkasta naloži pet milijonov ljudi.

Leta 2021 je Alex Cooper s Spotifyem podpisala triletno pogodbo v vrednosti več kot 60 milijonov dolarjev (54,4 milijonov evrov), s čimer je postala najuspešnejša ustvarjalka na tej platformi. Z letno plačo 20 milijonov dolarjev je postala tudi najbolj plačana podkasterka na Spotifyu. Ob tem je za Los Angeles Times dejala: “Ženska je preprosto dobila denar, ki so ga moški v preteklosti že prejemali.”

Pogodba s Spotifyem se ji letos izteka, Alex Cooper pa je že podpisala novo s SiriusXM – tokrat v vrednosti 125 milijonov dolarjev (113 milijonov evrov) za obdobje treh let.

Podkast je bil že od samih začetkov, ki segajo v leto 2018, namenjen ženskam. Čeprav je bila v prvih letih glavna tema spolnost, je Alex Cooper oddajo popeljala v nove smeri. Začela je intervjuvati zvezdnike – ena prvih velikih imen je bila Miley Cyrus, nato pa jih je sledilo vedno več, med drugim Katy Perry, John Mayer, Anna Delvey, Post Malone, Rebel Wilson, Demi Lovato in Kate Hudson.

Čeprav seks ostaja pogosta tema pogovorov na podkastu – poleg intervjujev ima Cooper tudi solo epizode – so se pridružile tudi druge teme, med drugim mentalno zdravje in opolnomočenje žensk.

Mlade ženske različnih političnih prepričanj

V podkastu Call Her Daddy nikoli ni bilo tabu tem, se je pa Alex Cooper doslej izogibala politike. Zaveda se namreč, da so njeno občinstvo ženske različnih političnih prepričanj.

Preden je podpisala pogodbo s Spotifyem, torej na samem začetku podkasta, je Call Her Daddy spadal pod digitalno medijsko podjetje Barstool Sports, ki cilja predvsem na študente, ki so pripadniki bratovščin in sestrstev. Ti naj bi bili po političnem prepričanju v večji meri podporniki republikancev.

Njen najnovejši intervju zato še toliko bolj odmeva – gostila je podpredsednico ZDA in demokratsko predsedniško kandidatko Kamalo Harris.

Ker se Cooper tudi sama dobro zaveda, kdo je njeno občinstvo, je pred začetkom podkasta imela uvod, v katerem je omenila svoje pomisleke. “Hočem, da je Call Her Daddy (virtualni) prostor, v katerem se vsi počutijo udobno. Vsak teden govorim o temah, kot so duševno zdravje, odnosi, seks, travma … Moj fokus pa so vedno ženske in težave, s katerimi se dnevno spopadamo. Odločitev, ali naj se vpletem ali ne, sem pretresala dlje časa, ampak na koncu dneva si nisem predstavljala, da ne bi bila del pogovora, ki je pred temi volitvami tako osredotočen na ženske.”

Dejala je, da njen cilj ni, da bi spremenila politična prepričanja svojih poslušalcev. “Upam, da boste prisluhnili pogovoru, ki ni tako zelo drugačen od tistih, ki jih imamo vsak teden,” je še dodala.

Kamala Harris: Trump je poln laži

Alex Cooper in Kamala Harris sta govorili predvsem o ženskih pravicah. Kot je Cooper pojasnila v uvodu, je to tema, za katero meni, da ima dovolj znanja in kompetenc, da o njej govori.

Harris je komentirala trditev Donalda Trumpa s septembrske predsedniške debate, ko je dejal, da demokrati podpirajo zvezne države, ki “usmrtijo dojenčke po rojstvu”. “To se ne dogaja nikjer v ZDA. To je debela laž. Si predstavljate, da namiguje, da se ženske v devetem mesecu nosečnosti odločajo za splav? Se šalite? To je tako nezaslišano, netočno in žaljivo,” je dejala. “Ta moški je poln laži, moram biti iskrena,” je dodala.

Podpredsednica ZDA se je odzvala tudi na Trumpove navedbe s predvolilnega zborovanja, ko je ženskam dejal: “Zaščitene boste in jaz bom vas zaščitnik.”

“Kot predsednik ZDA je izbral tri člane vrhovnega sodišča, da bi odpravili razsodbo Roe proti Wade (ta je služila kot podlaga za uresničevanje pravice do izbire za splav, op. a.), in ti so storili točno to, kar je nameraval. Zdaj je 20 držav, ki imajo prepoved splava in ne predvidevajo izjem za posilstvo ali incest. To pomeni, da osebi, ki je preživela zločin s posegom v njeno telo, rečete, da nima pravice odločati o tem, kaj se bo še naprej dogajalo z njenim telesom. Ta človek, ki je rekel, da bi ženske bilo treba kaznovati za splav, človek, ki za ženske uporablja tak jezik, bo torej zaščitnik žensk?” je na to dejala Kamala Harris.

Odzvala se je tudi na komentar republikanskega kandidata za podpredsednika J. D. Vancea o “ženskah z mačkami brez otrok”. Označila ga je za zlobnega in dodala: “Mislim, da si večina Američanov želi voditeljev, ki razumejo, da njihova moč ni v tem, koga potolčejo, temveč v tem, koga dvignejo.”

Ker so se takoj pojavili kritiki, zakaj gosti samo Kamalo, je Alex Cooper v uvodu epizode pojasnila še, da so stopili v stik tudi s Trumpom in ga povabili v oddajo. “Če želi imeti poglobljen pogovor o ženskih pravicah, je kadarkoli dobrodošel v Call Her Daddy.”

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!