Neodkriti jadranski biser, miren in idiličen, kjer nikoli ni gneče

Magazin 02. Maj 202207:02 > 03. Maj 2022 09:18 1 komentar
Profimedia

Pesek, tišina, mir, kristalno čisto morje. Mali jadranski otok Susak je lahko idealna destinacija za umik in idilične počitnice ob morju. Celo brez avtomobila, saj na otoku cest sploh ni.

Mali jadranski otok Susak v Primorsko-goranski županiji leži v kvarnerskem zalivu. Z manj kot štirimi kvadratnimi kilometri predstavlja enega manjših hrvaških otokov, na katerem živi le okoli 150 prebivalcev, saj se je večina prebivalcev z otoka odselila v sredini dvajsetega stoletja – v času velikega preseljevalnega vala v ZDA.

Profimedia

Najpomembnejše, kar morate vedeti, preden se odločite za Susak: na njem ni cest, zato avtomobili tam niso dovoljeni, na otoku so le kolesarske poti. Vožnja z motorjem, skuterjem ali kolesom je mogoča le, če jih pripeljete s sabo. Sicer se boste morali po otoku znajti peš, kar pa ne pomeni prevelikega napora, saj je otok mogoče prehoditi v približno štirih urah.

Profimedia

Kot poročajo na spletni strani punkufer.dnevnik.hr, na Susak vozijo ladijske linije z Reke, Malega Lošinja, Cresa, iz Pulja in Zadra. Susak lahko tudi obiščete z eno od izletniških ladjic, ki vozijo z Lošinja. Ker na otoku ni bankomatov, imejte denar pri sebi, če nimate kun, jih lahko kupite na pošti.

Susak je bil včasih priljubljeno letovišče starih Rimljanov, pa tudi zdravilišče za otroke, idealen za talasoterapijo. Danes je na otoku hotel, nekaj prenočišč, apartmajev, sob in vil, kljub neokrnjeni naravi pa na otoku ni mogoče kampiranje. Čeprav turisti v zadnjih letih odkrivajo otok, neznosnih gneč turistov tam ne boste videli.

Profimedia

Peščene plaže so nedvomno glavni atribut tega otoka, kamor se v zadnjih letih odpravlja vedno več turistov, ki iščejo umik, mir in idilo. Zaliva Bok in Spjaža sta znana po plitkih, peščenih plažah. Veliki in Mali Abis pa sta skalnati plaži, priljubljeni tudi med alpinisti in potapljači. Plaža Nasuzanski je ime dobila po modrem dnu, Zali Bok pa sta odmaknjeni plaži, ki ponujata največ zasebnosti.

Na otoku z le dvema naselbinama, imenovanima Gornje selo in Donje selo, je tudi nekaj restavracij. Svetilnik, zapuščena vojašnica, cerkev, majhno pokopališče, kapelica na rtu Darto in peščene plaže pa so glavne turistične točke. Najpomembnejša “prometnica” na otoku je staro kamnito stopnišče, ki povezuje Gornje in Dolnje selo.

Profimedia

Otok Susak je znan tudi po posebnem in težko razumljivem dialektu, ki je mešanica hrvaščine, stare slovanščine, angleščine, italijanščine in nemščine. Posebej ponosni so tudi na pisano narodno nošo, ki je – tako hrvaška turistična organizacija – edina narodna noša v Evropi s krilom nad koleni. Rožnato krilo, ki se imenuje kamizot, so domačinke začele nositi po drugi svetovni vojni. Na hrvaški turistični zvezi ga zato navajajo za predhodnika mini krila, ki je postalo popularno v 60. letih 20. stoletja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje