Nesoglasja znova odnesla skupno srečanje predstavnikov Kosova, Srbije in EU

Svet 17. Sep 202419:57 0 komentarjev
Aleksandar Vučić in Vjosa Osmani
Foto: PROFIMEDIA

Načrtovanega srečanja med predstavniki Kosova, Srbije in Evropske unije zaradi nesoglasja danes ni bilo. Predstavniki Kosova so srečanje zavrnili, saj so teme pogovora, ki jih je na dnevnem redu zahtevala srbska stran, ocenili za nesprejemljive. Posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak je pogovore opravil ločeno, nov poskus skupnega srečanja pa napovedal v prihodnjih tednih.

V Bruslju danes ni bilo tristranskega srečanja v okviru dialoga o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom, ker je kosovska stran zavrnila “nesprejemljive” pogoje srbske strani. Priština je zavrnila zahteve srbskega predsednika Aleksandra Vučića glede kosovskih Srbov, češ da jih ni treba jemati resno, poročajo srbski in kosovski mediji.

Vodja srbske pogajalske skupine in minister za Kosovo Petar Petković je danes po poročanju srbske tiskovna agencije Tanjug izjavil, da je glavni kosovski pogajalec in podpredsednik vlade Besnik Bislimi zavrnil tristransko srečanje, ker je delegacija iz Beograda vztrajala pri temah, kot so skupnost srbskih občin, poštne storitve in izvajanje sporazuma o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino.

Navedel je, da se je s posebnim odposlancem Evropske unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom pogovarjal o izvajanju vseh prej dogovorjenih sporazumov, predstavil pa mu je tudi ukrepe za zaščito srbskega naroda.

Ukrepe je v luči nedavnih napetosti na severu Kosova minuli petek predstavil srbski predsednik Vučić. Napovedal je, da bodo Kosovo v naslednjih 45 dneh razglasili za območje “posebne socialne zaščite”. Zavzel se je za vrnitev srbskih policistov, sodnikov in tožilcev na položaje in oblikovanje skupnosti srbskih občin na Kosovu ter za ponovitev volitev v občinah na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo.

Kosovska predsednica Vučićevih zahtev ne jemlje resno

Bislimi je danes po poročanju portala N1 Beograd medtem sporočil, da ni bilo srečanja med delegacijama, ker da je Petković postavil nesprejemljive pogoje za dnevni red srečanja. Kot je dodal, so do januarja, ko traja mandat Lajčaka, možna nova srečanja glavnih pogajalcev v Bruslju, ne pa tudi voditeljev. Glede ukrepov in zahtev, ki jih je predstavil Vučić, je dejal, da ga skrbi pomanjkanje odziva mednarodne skupnosti nanje.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je danes medtem po poročanju kosovskega portala Kosovo Online izjavila, da zahtev Vučića v zvezi s kosovskimi Srbi ni treba jemati resno. Kot je dejala, Vučića ne zanima uresničitev teh zahtev, ampak z njimi želi le preusmeriti pozornost od tega, kar se v resnici dogaja, to pa so po njenem mnenju “prizadevanja za urjenje paravojaških sil, usmerjenih v nasilje”, in “destabilizacija regije”.

Lajčak je danes po ločenih srečanjih z glavnima pogajalcema na družbenem omrežju X izrazil obžalovanje, da najnujnejših vprašanj iz dialoga niso obravnavali v tristranski obliki. Napovedal je, da se bodo pogovori nadaljevali v prihodnjih tednih. V okviru dialoga je v zadnjih nekaj mesecih sicer potekalo že več krogov pogovorov med glavnima pogajalcema Srbije in Kosova, Albin Kurti in Vučić pa sta se v okviru dialoga nazadnje sestala septembra lani v Bruslju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!