Nesreča jahte: “Nista se utopila. Zadušila sta se, ker je zmanjkalo kisika”

Svet 05. Sep 202409:09 2 komentarja
Jonathan Bloomer z ženo Judy (
Jonathan Bloomer z ženo Judy (Foto: PROFIMEDIA)

Na dan prihaja več podrobnosti tragične nesreče jahte, ki se je prejšnji mesec zgodila ob Siciliji. Italijanski mediji poročajo, da sta bančni šef in njegova žena po potopu luksuznega plovila umrla, ker jima je v zračnem mehurčku zmanjkalo kisika. Poleg njiju je umrlo še pet ljudi.

V drugi polovici avgusta je v nenadni nevihti ob obali Sicilije potonila luksuzna superjahta Bayesian. V nesreči je umrlo sedem ljudi, reševalna akcija pa je trajala skoraj cel teden. Italijanski tožilci so za nesrečo osumili kapitana ladje in dva Britanca, ki sta delala na ladji.

Ob preiskavi tožilstva, ki še vedno poteka, na dan prihaja vse več podrobnosti nesreče, italijanske medije povzema britanski Sky News.

Med žrtvami nesreče sta bila tudi britanski bančnik Jonathan Bloomer in njegova žena Judy Bloomer. Italijanski mediji poročajo, da je preiskava pokazala, da sta zakonca umrla, ker jima je v zračnem mehurčku pod vodo zmanjkalo kisika. “Nista se utopila. Zadušila sta se, ker je zmanjkalo kisika,” poroča La Repubblica.

Pri obdukciji v njunih pljučih namreč niso našli sledi vode. Potapljači so trupli našli na levi strani kabine, kar po oceni strokovnjakov prav tako nakazuje na zadušitev z ogljikovim dioksidom – jahta se je po potopu nagnila desno, v levem delu sobe pa naj bi zakonca iskala zadnje zaloge zraka.

Iskalna akcija po brodolomu
Iskalna akcija po brodolomu (Foto: PROFIMEDIA)

Par se je potovanja udeležil na povabilo britanskega tehnološkega mogotca Mika Lyncha. Skupaj so proslavljali, ker je bil Lynch junija v ZDA oproščen obtožb goljufije. Po silovitem neurju se je superjahta potopila v dobri minuti, s seboj pa poleg bankirja in njegove žene potegnila tudi Lyncha, njegovo 18-letno hčerko Hannah, odvetnika Chrisa Morvilla, njegovo ženo Nedo ter kuharja na jahti Recalda Tomasa. Na jahti je bilo še 15 drugih ljudi, ki so se rešili.

Preiskovalci so obducirali štiri trupla, pri nobenem niso našli znakov poškodb, še poroča italijanski medij. Na obdukcijo naj bi čakali še trupli Mika Lyncha in njegove hčerke Hannah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje