V oko ga je pičila čebela, posledice pa so bile skoraj neverjetne

Svet 02. Jul 202417:25 2 komentarja
pik čebele v oko
Foto: The New England Journal of Medicine

Američana je po nenavadnem naključju čebela pičila v oko. S kirurškim posegom so oko rešili oftalmologi.

55-letnemu Američanu se je pripetila nenavadna nezgoda, ko ga je v oko pičila čebela. Nesrečnik je takoj poiskal pomoč v bolnišnici, kjer pa mu kljub velikemu trudu del žela niso uspeli odstraniti.

Dva dni za tem se mu je stanje poslabšalo. Ob vse večjih bolečinah mu je začel pešati vid, prav tako pa so mu začele pokati očesne žilice. Zaradi vse slabšega stanja se je odpravil na očesno kliniko.

Oftalmologi so na njegovo oko najprej nanesli fluorescentno barvilo in nato s pomočjo posebnega mikroskopa našli del žela, zapičenega med že vneto šarenico in oteklo beločnico. Nato so mu s fino draguljarsko pinceto vendarle uspešno odstranili preostanek žela, piše Dnevnik.hr.

Čeprav na kliniki niso bili prepričani o njegovem okrevanju, se mu je po terapiji s protibakterijskimi in steroidnimi kapljicami, po le petih mesecih vid že skoraj popolnoma povrnil, nato pa je počasi tudi popolnoma okreval.

pik čebele v oko
Foto: The New England Journal of Medicine

Ob piku čebele v oko takoj k oftalmologu

Kot ob tem nesrečnem dogodku opozarjajo oftalmologi, morajo osebe, ki jih po naključju čebela piči v oko, zaradi poškodbe očesa in možnosti ostankov žela v njem vedno in čim prej obiskati specializirano očesno kliniko. S takojšnjim ukrepanjem se namreč izognemo trajnim poškodbam očesa.

Ostanki žel lahko namreč prodrejo v notranjost očesa, kjer oddajajo strupe. Zaradi izpostavljenosti toksinom sledi imunski odziv, ki lahko vodi v trajne poškodbe očesa.

Tudi če v očesu ostane celo želo, oftalmologi odsvetujejo, da ga poškodovani odstrani sam, saj lahko s tem stanje še poslabšajo. Želo čebele sicer 90 odstotkov strupov izloči v prvih 30 sekundah.

Piki v oko izjemno redki

Piki čebel in os v oko so sicer izjemno redki, saj je bilo doslej dokumentiranih le nekaj tovrstnih primerov. Med temi je znan tudi primer, ko pik v oko sploh ni vplival na vid poškodovanega.

Študija iz leta 1970 tako navaja primer, ko je oseba del žela čebele imela v očesu kar 28 let, ne da bi ob tem imela kakršne koli težave.

Bonus video: Goran Dragić o zakulisju uspehov, življenju in tudi o obžalovanjih

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje