Nestalne članice Varnostnega sveta obsodile nasilje na Bližnjem vzhodu

Svet 03. Okt 202420:17 0 komentarjev
Foto: Stephani Spindel/REUTERS

Predstavniki desetih nestalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov, med katerimi je tudi Slovenija, so danes podali izjavo z obsodbo trenutnega cikla nasilja na Bližnjem vzhodu in pozvale k takojšnji prekinitvi vseh sovražnosti.

Varnostni svet ZN zaradi ameriške podpore Izraelu na eni ter ruske in kitajske podpore Iranu na drugi strani ne zmore sprejeti enotnega odgovora na izraelske napade na Gazo in Libanon oziroma na iranske napade na Izrael. Nestalne članice, med katerimi je tudi Slovenija, so se zato odločile za samostojni ukrep.

“Vse strani pozivamo, naj spoštujejo mednarodno pravo, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom, in poudarjamo, da je edina pot naprej diplomatska,” so njihovi predstavniki med drugim zapisali v izjavi, ki sicer izraža stališče držav, nima pa pravnih posledic.

Nestalne članice Varnostnega sveta ZN so ob tem pozvale še k zaščiti civilistov in izrazile podporo generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu, potem ko ga je Izrael razglasil za neželeno osebo, ker ni nemudoma izrecno obsodil iranskega napada.

S shodom pod sloganom Proti genocidu: za svobodno Palestino je danes v Ljubljani stekel niz dogodkov ob obletnici začetka uničujoče izraelske ofenzive v Gazi, ki se je začela 7. oktobra lani. V Gibanju za pravice Palestincev so ob tem ponovili poziv slovenski vladi k uvedbi sankcij proti Izraelu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!